KÉZILABDA

2019.09.25. 11:30

Megvan a cél: A Siófok KC a Bajnokok Ligája mezőnyében játszana jövőre

A következő kiírásban ott akar lenni a Bajnokok Ligájában a Siófok KC NB I.-es női kézilabdacsapata, mely ebben a szezonban is megnyerné az EHF-kupát, a Magyar Kupában pedig négyes döntőt játszana.

Molnár Gábor

Legutóbb, amikor Siófokon jártunk, Tor Odvar Moen, az SKC NB I.-es kézilabdacsapatának vezetőedzője azt mondta, egyelőre nem beszél még célokról, mert el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy tisztán láthasson. Azóta már lement négy forduló a bajnokságból és a Balaton-parti együttes alaposan kitett magáért. A nyitányon a Bajnokok Ligája címvédő Győri ETO Audi KC-val csaptak össze és egy kiélezett mérkőzésen, mindössze három góllal kaptak ki a világ egyik, ha nem a legjobb gárdájától.

Majd a Szombathely, utána pedig a Kisvárda látogatott a magyar tenger partjára, s mindkét találkozót magabiztosan hozták le a siófokiak. Ezután következett a Fradi elleni „ezüstrangadó”, mely kifejezetten rosszul indult, hiszen Tomorit már az elején kiállították. Ráadásul a hajrához közeledve Jezic is piros lapot kapott, a fővárosi zöld-fehérek pedig elhúztak hat góllal. Sokan már beletörődtek a vereségbe, nem úgy a norvég mester és tanítványai, akik egy huszáros hajrával ledolgozták a hátrányukat és értékes pontot szereztek.

Két nagy rangadón és két kötelezőnek mondható győzelmen már túl vannak a siófokiak, így újra megkérdeztük a célokról Tor Odvar Moent.

– Vannak olyan dolgok, melyekről csak házon belül beszélünk és nem kommunikáljuk a nyilvánosság felé – kezdte a norvég vezetőedző. – De annyit elmondhatok, hogy szeretnénk ott lenni a Bajnokok Ligájának következő kiírásában, meg akarjuk ismételni azt a teljesítményt, mint amit az elmúlt idényben nyújtottunk az EHF-kupában, azaz meg akarjuk nyerni. A Magyar Kupában pedig a négyesdöntő a célunk.

Az eddig négy játéknapon kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, hiszen alaposan megnehezítették a Győr dolgát, a Fradi ellen pedig a sírból hozták vissza a meccset.

– Nagyon jól játszott a csapat, persze vannak sérültjeink, s ez nehézséget okoz, de azok a játékosok, akiknek elő kellett lépniük, odatették magukat és kiváló teljesítményt nyújtottak – tette hozzá a Siófok KC vezetőedzője. – Szerettük volna megnyerni az összes hazai mérkőzésünket a bajnokságban, a hétvégén azonban sajnos csak döntetlent tudtunk elérni, de ha megnézzük a körülményeket, s azt, hogy tíz perccel a vége előtt még mínusz hat volt, akkor összességében elégedettek lehetünk a pontszerzéssel.

https://www.youtube.com/watch?list=UUPLAYER_TheSonline&v=Y8puacRMzco

Az első forduló mindig nehéz, pláne, ha a Bajnokok Ligája címvédő ellen kell pályára lépni. Az SKC közel volt a bravúrhoz, ám valami még hiányzott.

– Két okot tudnék felsorolni, ami miatt a Győr nyerte meg a találkozót – hangsúlyozta a norvég szakember. – Az első a tapasztalat és a rutin, hiszen ellenfelünk a kiélezett szituációkban mindig nyugodt tudott maradni. Nem szeretek és nem is szoktam a sérülésekre hivatkozni, de a másik tényező sajnos erre vezethető vissza. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy az előszezonunk nagyon jól sikerült, remekül összecsiszolódott az együttesünk, aztán egyetlen nappal a nagy mérkőzés előtt kiesett a legfontosabb játékosunk (Nerea Pena – a szerk.), s már akkor tudtuk, ez hatással lehet a mérkőzés kimenetelére. De ebben a szezonban sokkal előbb kialakult valami a csapat körül, ami egyfajta ösztönös erő, ami azt eredményezi, hogy hátrányból is fel tudunk állni.

A Győr már néggyel ment, amikor időt kértem, két lehetőség volt, vagy tízzel nyernek a hazaiak vagy visszatérünk a meccsbe, s szerencsére az utóbbi következett be. Ugyanez volt a helyzet az FTC ellen is, amikor mínusz hatról álltunk fel.

Az első hazai találkozó után Marosán György, a Szombathely edzője azt mondta, európai szintű kézilabdával találták magukat szemben, a siófokiak mindössze nyolc gólt engedélyeztek ellenfelüknek a fordulás után. – Már tavaly is mi kaptuk az egyik legkevesebb gólt a bajnokságban és az EHF-kupában, s szeretném, ha a kőkemény védekezés lenne a Siófok KC védjegye – fogalmazott.

Fel lehet-e készítenie a játékosokat arra, hogy már rögtön a meccs elején kiállítják a csapat egyik kulcsjátékosát, majd a hajrára egy újabb fontos láncszem száll ki a meccsből.

– Szinte lehetetlen, ilyenkor az a legjobb megoldás, ha a meccs hevében ezzel már nem foglalkozunk, hiszen az a sportoló, akit kiállítottak, már nem segíthet a csapaton – emelte ki. – Ilyenkor azokra a játékosokra kell koncentrálni, akik bevethetők és segíthetik a csapatot, s mi is ezt tettük, s úgy érzem, jól megoldottuk a feladatot.

Nem csak az SKC, a szurkolók is léptek egyet előre, hiszen egy nyarat idéző koreográfiával készültek a rangadóra. – Fantasztikus volt, talán az EHF-kupa döntőhöz tudnám hasonlítani a hangulatot – mondta nevetve Tor Odvar Moen. – Mindig érezzük, hogy mellettünk vannak és ez hatalmas segítséget nyújt nekünk.

Tomori Zsuzsanna, Silje Solberg (Norvégia), Simone Böhméra (Dánia), Katarina Jezic (Horvátország), Andela Janjusevics (Szerbia), Joanna Drabik (Lengyelország) és Gnonsiane Niombla (Franciaország) is hazája válogatottjával készül az előttünk álló két hétben, ráadásul Nerea Pena és Such Nelli is sérült. A mester csütörtökig dolgozik együtt a többiekkel, majd mindenki hazamegy, s kedden este kezdődik újra a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában