videó!

2019.09.26. 20:00

Kaposváron tempózik a pillangó királynője, Kapás Boglárka

Mint arról már lapunkban beszámoltunk, Kaposváron edzőtáborozik Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, rövid pályás Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónő.

Klein Péter

A nemrég átadott Csik Ferenc Versenyuszodában készül másfél héten keresztül Kapás Boglárka, valamint Lakatos Dávid, az UTE két kiváló úszója. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Virth Balázs a női 200 méteres pillangóúszás friss világbajnokának edzője a somogyi megyeszékhelyről származik. A Kvangdzsuban rendezett vb után egy hónap pihenés várt Kapás Boglárkára, aki már gőzerővel edz.

– Jól telt a pihenőidő, csak rövid volt – jegyezte meg Kapás Boglárka. – Az egy hónapnyi szünetet aktív pihenéssel töltöttem, hiszen voltam édesapámnál Erdélyben, valamint a párommal Balatonlellén és Londonban. Úgy érzem, hogy sikerült feltöltődnöm.

 

– Még a felkészülés elején járunk, hiszen csak három hét van mögöttünk – folytatta a világbajnok úszónő. – Egy négyhetes kihagyás után nyolc–tíz hét mire visszajutok oda, ahol abbahagytam. Ilyenkor nem könnyű visszaszokni az edzésekhez, a vízérzékelést is nehéz visszaszerezni, egyszóval nehéz a visszaállás.

Kapás Boglárka és edzője, Virth Balázs a Csik Ferenc Versenyuszodában készül a jövő heti világkupára, ahol még biztosan nem lesz csúcsformában.

– Még csak pár napja vagyunk Kaposváron, de nagyon tetszik a város, a szállás és az uszoda is – tette hozzá az úszó. – Az új tízpályás, ötvenméteres medence nagyszerű, hiszen olyan rajtkövek vannak, amelyeket az olimpián is használnak.

Fontos év lesz 2020 Kapás Boglárka számára, hiszen az olimpia mellett lesz egy hazai rendezésű Európa-bajnokság is a Duna Arénában.

– A Duna Arénában egyszer már volt szerencsém egy világbajnokságon részt venni – folytatta az úszó. – A hangulat fantasztikus volt, de a verseny annyira nem sikerült jól, de erről nem a helyszín tehetett. Várom az Európa-bajnokságot, de nem leszek csúcsformában, hiszen az időpont nem a legjobb, mivel akkor már az olimpiára készülünk. Nem fogom életem legjobbját nyújtani, de egy remek felkészülés lesz az olimpiára és biztos, hogy fantasztikus élmény lesz magyar közönség előtt versenyezni. A tokiói olimpia előtti egy évnek úgy mentem neki, hogy a 200 pillangó a fő számom és arra fogok igazán készülni. 400 gyorson indulok még, de a 800 és az 1500 méteres távot szerintem kihagyom. A pillangóba teszem bele a szívemet és a lelkemet, mivel úgy érzem ott van esélyem az éremre.

 

Virth Balázs először tartott edzést a szülővárosában

A kaposvári születésű mester­edző, Virth Balázs már több éve dolgozik az úszósportban, szülővárosában mégis ezen a héten tartott először edzést.

– Nagyon jó érzés edzést tartani ebben az új uszodában – fogalmazott Virth Balázs. – Amikor épült, már láttam, de így, hogy a helyén van minden, nagyszerű. Boginak is nagyon tetszik, elégedettek vagyunk a helyszínnel.

Kapás Boglárka négy éve készül Virth Balázzsal, s jelenleg egy szeptembertől decemberig tartó alapozó időszakban járnak. – Bogival nagyon jó együtt dolgozni, hiszen egy maximalista versenyző – nyilatkozta Virth Balázs. – Nemrég kezdtük el az alapozást, még az elején járunk, hiszen ez még csak a negyedik hét. Három hét felkészülés előzte meg ezt az edzőtábort, amelynek végén következik egy világkupa. Még nagyon félkészek vagyunk, hiszen az alapozó időszak decemberben fog befejeződni.

2020 fontos év lesz, hiszen a hazai Európa-bajnokságon és olimpián is rajthoz áll Kapás Boglárka.

– Az Eb-szereplés nehéz kérdés, bár a riói olimpia előtt már túl vagyunk egy ilyenen, hiszen akkor májusban, egy rossz időpontban volt a kontinensviadal – mondta arra a kérdésre válaszolva Virth Balázs, hogy mit vár ezektől a versenyektől. – Az Eb-szereplés most annyiból nehezebb, hogy hazai rendezésű a torna, nyilván lesznek elvárások, de ezeket ki akarjuk zárni. Félkész állapotban fogunk elindulni, nem lesz csúcsformában Bogi, de próbálunk majd egy jó idővel minél jobb helyezést elérni. A magyar bajnokság az olimpia szempontjából fontosabb, hiszen a legjobb kettőbe kell végezni. Hosszú Katinka, Szilágyi Liliána és Jakabos Zsuzsanna is esélyes a 200 pillangóra, de szeretnénk megtartani a kvalifikációs helyünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában