judo

2017.09.12. 15:40

Kárpáti Emese már az U23-as Európa-bajnokságra készül

A 21 éves Kárpáti Emese az első somogyi (származású) judós, akit felnőtt világbajnokságon tatamira szólítottak, ráadásul győztes meccsel mutatkozott be.

Fenyő Gábor

– Nehézsúlyú versenyző lévén nem lehetett egyszerű edzőpartnert találni.

– Sokáig Török-Gombár Noémi volt a társam, akinek sokat köszönhetek. Na meg jobb híján a fiúkkal együtt készültem – kezdte Kárpáti Emese.

– 2015-ben – immár háromszoros bajnokként – igazolt Kaposvárról a KSI-hez.

– Mindig is nagy álmom volt, hogy egy neves fővárosi klub színeiben judózhassak, ráadásul a fővárosban is tanulok.

– A Budapesten rendezett világbajnokságon – amelyet a 81 kg-os Csoknyai László, a 90 kg-os Tóth Krisztián, továbbá a plusz 100 kg-os súlycsoportban érdekelt Bor Barna révén három ötödik hellyel zártuk – rengetegen szurkoltak a házigazda magyaroknak. Ez plusz lökést adott, vagy inkább terhet rakott a mieinkre?

– A vb előtt sokat gondolkodtam azon, hogy a szurkolók vajon milyen hatással lesznek rám. Amikor tatamira szólítottak, megpróbáltam csak a meccsemre koncentrálni, s minden mást kizárni. Amikor aztán az első fellépésem után kihirdették a győzelmemet, hatalmas üdvrivalgás tört ki a lelátón, ami felemelő és egyben megható is volt.

– Azt a litván Sandra Jablonskytét verte, akitől márciusban Prágában a Világ Kupán kikapott.

– Most egálban vagyunk. Az viszont nagyon bosszantott, hogy a holland Tessie Savelkouls ellen – azon a meccsen is intések döntöttek – nem sikerült tovább lépnem. Annak a mérkőzésnek ugyanis a legjobb nyolc közé jutás volt a tétje, s ha nyerek, már mindenképpen pontszerző vagyok.

– Egy héttel a vb után Pozsonyban az Európa Kupán vigasztalódott.

– Valóban némi gyógyírt jelentett az arany.

– Az édesapja, Kárpáti Zoltán – aki az első női judós Európa-bajnokunk, Nagy Zsuzsanna nevelőedzője volt – azt mondja, semmivel nincs elkésve: ebben a súlycsoportban ugyanis 25–30 évesek a nagymenők.

– Tavaly a riói olimpián 25 éves volt a legfiatalabb induló a nehézsúlyban. Amúgy is meglehetősen későn, 13 évesen kezdtem judózni, de ezek szerint még több évem van arra, hogy „beérjek”.

– A következő nagy feladat?

– Nincs megállás: gőzerővel készülök a november első felében Podgoricán rendezendő U23-as Európa-bajnokságra. Na persze, nekem is voltak olyan pillanataim, amikor úgy éreztem, ennyi elég volt a sportból, vége. Most viszont nagyon élvezem a judót.

Az uszodában kezdte

Kárpáti Emese sportpályafutása a medencében kezdődött; bő fél évtizeden át a Kaposvári 1. MCM-Adorján SE uszonyos és búvárúszója volt, egy váltóban szerepelt a Világjátékokon ezüst- és bronzérmes Varga Krisztinával, valamint a felnőtt Európa-bajnokságon többször is dobogóra állhatott Stier Lillával. Mivel gyakran volt beteg a víz miatt – többször is fel kellett szúrni a fülét – , így sportágat kellett váltania.

2009 tavaszán kezdett judózni, s már abban az évben elkönyvelhette az első érmét: Nagykanizsán a Mikulás Kupán állhatott fel a dobogó alsó fokára.

Az első aranyérmét a felnőttek között szerezte, amikor is 2011-ben előbb megnyerte a Magyar Köztársaság Kupát. Utána aztán az U23-as ob-n és a junior diákolimpián is a dobogó tetején feszíthetett büszkén.

Eredmények

2011. Felnőtt országos bajnokság: bronz.

2012. Ifjúsági Európa-bajnokság: Bar (Montenegró) – bronz. Ifjúsági Európa Kupa: Teplice (Csehország) – ezüst; Zágráb (Horvátország) – bronz; Pitesti (Románia) – bronz. Felnőtt országos bajnokság: arany.

2013. A Miami-ben (USA) rendezett ifjúsági világbajnokságon az első mérkőzését megnyerte, majd kiesett. Junior Európa Kupa: Liberec (Csehország) – arany. Felnőtt országos bajnokság: arany.

2014. Felnőtt országos bajnokság: arany.

2015. Junior Európa-bajnokság: Oberwart (Ausztria) – 5. hely.

2016. Junior Európa-bajnokság: Malaga (Spanyolország) – 7. hely. U23-as Európa-bajnokság: Tel Aviv (Izrael) – 7. hely. Junior Európa Kupa: Paks – arany; Lignano (Olaszország) – ezüst; Leibnitz (Ausztria) – 5. hely. Felnőtt Európa Kupa: Celje (Szlovénia) – bronz; Belgrád (Szerbia) – bronz. Felnőtt országos bajnokság: arany.

2017. Felnőtt Világ Kupa: Bukarest (Románia) – bronz. Felnőtt Európa Kupa: Pozsony (Szlovákia) – arany; Szarajevó (Bosznia-Hercegovina) – bronz; Celje (Szlovénia) – bronz. A felnőtt ob-t sérülés miatt kihagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában