Magyar sikerek

2017.08.26. 14:15

Két arany és egy ezüst a kajak-kenu vb szombati döntőiben

A csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon a két első helyet két kajakpáros szerezte: előbb a Balaska Márk-Birkás Balázs duó győzött remek versenyzéssel 200 méteren, majd Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika nyert 1000 méteren. Az 500 méteres férfi kajak kettes, Nádas Bence és Tótka Sándor másodikként ért célba.

A magyar szurkolótábor abban reménykedett, hogy a két 200-as szombati döntő közül az elsőben, férfi K-2-ben végre megszületik az első magyar érem is, hiszen a Balaska-Birkás duó friss Európa-bajnokként érkezett a vb-re. A drukkereknek nem kellett csalatkozniuk, mert miközben elkezdett szakadni az eső, a magyarok parádés rajtot vettek, és lendületük egészen a célig kitartott. A győzelmüket senki sem veszélyeztette, így az Eb után a vb-n is csúcsra értek ebben a számban, amely a közelmúltban lekerült az olimpia műsoráról.

„Nagyon sokat készültünk, nagyon jó pályát mentünk” – mondta Birkás Balázs, a Démász-Szeged 21 éves kajakosa.

„Nekem Balázs a siker kulcsa, neki pedig én. Nagyon sok munka van ebben a diadalban. Remek volt a hangulat, borsódzott a hátunk, amikor vízre szálltunk, köszönjük a biztatást! Első felnőtt világbajnokságunkon aranyérem, ez felfoghatatlan!”

- lelkendezett a 20 esztendős Balaska Márk, aki a Honvéd versenyzője.

Az 500 méteres kajakpárosok versenyében a plovdivi Eb-n aranyérmes Nádas Bence és Tótka Sándor is remekül rajtolt, féltávnál második volt a spanyolok mögött, és a hajrát is jól bírta. A rivális sem fáradt el azonban az utolsó métereken, így a magyaroknak ezúttal az ezüst jutott.

„Érmet szerettünk volna nyerni, és azért jöttünk, hogy menjünk egy tökéletes pályát. Ez sikerült, úgyhogy maximálisan elégedettek vagyunk, mert egy centivel vagy tizedmásodperccel sem tudtunk volna gyorsabban kajakozni”

- nyilatkozott az MTI-nek Tótka, az UTE 23 éves kajakosa.

A szombat délelőtti programot a két K-2 1000 méteres döntő zárta, ezek közül a női magyar sikert hozott, mégpedig nem is akármilyet. Farkasdi Ramóna és a két napja még betegséggel küzdő Medveczky Erika kettőse nagyszerűen versenyzett, már 500-nál az élen lapátolt, és bár a kazahok a táv második felében megpróbáltak felzárkózni rájuk, nem jártak sikerrel. Farkasdi, aki az Eb-n is megnyerte ezt a számot másik párral, és Medveczky, aki korábban háromszor volt vb-bronzérmes, egyre csak növelte előnyét, a célba már elképesztő, több mint három hajóhossznyi különbséggel érkezett be.

„Ramónával együtt dolgoztuk végig az egész évet, ráadásul itt, Racicében szobatársak vagyunk, így a szerdai-csütörtöki kálváriámat velem együtt élte át”

- nyilatkozott a parton Medveczky. „Ezért is szerettem volna, hogy elérje a célját. Nagy elégtétel számomra is ez a győzelem, mert reggel még magam sem tudtam, hogy ma mire leszek képes” – tette hozzá.

(Borítóképünkön Farkasdi Ramóna (b) és Medveczky Erika friss aranyérmével látható. Forrás: MTI / Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!