motokrossz

2018.10.15. 15:06

Két ország csapatbajnoka is lett Szvoboda Bence

Ha már az egyéni bajnoki címekről lecsúszott a kaposvári motorversenyző, a csapatelsőségeket begyűjtötte ebben az évben. Monoron ugyan a futamgyőzelem nem jött össze, de összetettben a legjobb lett a HTS Team háromfős alakulatában.

Molnár Gábor

Hatalmas küzdelmeket hozott a hazai motokrossz-csapatverseny Monoron. A győzelem a legutolsó futamban dőlt el a címvédő HTS Team javára a három külföldivel felálló Motoaction Monpet Teammel szemben. Szvoboda Bence a címvédő HTS csapatot erősítette Varga Imre és Hugyecz Erik oldalán. Bár előzetesen Szvoboda menetelésére lehetett számítani, a második futamban bekövetkezett rajtbukás megpecsételte a somogyi versenyző napját.

– Az első kanyarban besokalltam, és elestem Vaclav Kovarban olyan szerencsétlenül, hogy a mögöttem érkező versenyző elé hasaltam, aki áthajtott a combomon – mondta Szvoboda Bence. – Ezután sajnos nem tudtam magamból kimotorozni a maximumot, végig fájdalommal küzdöttem. Az utolsó futamomban pedig a hátsó fékem is elment, itt emiatt estem el, miközben az első helyezettet támadtam. Sajnos az egyéni futamgyőzelem nem sikerült ezen a napon, kicsit csalódott vagyok emiatt. Csapatban viszont nyertünk, a társaim keményen odatették magukat, pedig nagyon erős ellenfeleink voltak.

Szvoboda Bence egy harmadik és egy második helyezéssel járult hozzá a csapateredményhez, a komoly csípősérülésből visszatérő Varga Imre két negyedik helyezése mellé az idén nyolcadik egyéni bajnoki címét begyűjtő Hugyecz Erik egy győzelemmel és egy második hellyel vezette csapatát a dobogó legmagasabb fokára. A HTS Team 2012 óta a hatodik csapatbajnoki elsőségét szerezte meg Magyarországon, Szvoboda ebből öt alkalommal volt tagja a győztes alakulatnak. Ezzel a diadallal Bence egy szezonban Csehországban és idehaza is csapatbajnok lett, amit korábban egy magyar versenyzőnek sem sikerült elérnie.

Szvoboda Bencének ezzel a versennyel lezárult a 2018-as szezon, ami a bosszúságok mellett rengeteg sikert is tartogatott. Az egyéni értékelésekben szerzett év végi helyezések sajnos a tavaszi csuklótörés miatt nem mutatnak reális képet, de csapatban két ország bajnoka is lett, valamint a régió legrangosabb sorozataiban tudott futamgyőzelmeket szerezni pályafutása első teljes királykategóriás (MX1) szezonjában.

– Nagyon büszke vagyok erre az évemre, mert öt különböző ország bajnokságaiban tudtam nyerni a sérülésemből való visszatérésem után, és mindegyik diadal komoly mérföldkő volt számomra – nyilatkozta Szvoboda Bence. – Ez volt az első teljes szezonom, hogy csak a legerősebb, 450 köbcentis motorral versenyeztem, amihez precízebb vezetési technika, és nagyobb állóképesség szükséges. Szerintem a lehetőségekhez képest kihoztam mindent belőle. Most egy kis pihenő jön, de tényleg csak egy kicsi, mert november közepén megkezdem a felkészülést. Komoly céljaim vannak 2019-re.

Magyarországi motokrossz-csapatverseny, végeredmény:

1. HTS Team I. (Varga, Hugyecz, Szvoboda), 15 pont

2. Motoaction Monpet Team (Edelbacher, Windisch, Kovar), 18 pont

3. HTS Team II. (Kerese, Kiss, Wimmer), 48 pont

4. MAMI Team Fehér II. (Vladár, Liszi, Tóth), 79 pont

5. MX Team Sweden (Kaller, Palmer, Thor), 107 pont

Szvoboda Bence 2018-as eredményei:

  • Győzelem az ADAC MX Mastersen (Möggers)
  • Győzelem Csehországban (Dalecin, Petrovice)
  • Győzelem Ausztriában (Ried)
  • Győzeelm Szlovákiában (Mnisek)
  • Győzelem Magyarországon (Tápióbicske, Gyál)
  • Év végi ezüstérem az egyéni cseh motokrosszbajnokság királykategóriájában (MX1)
  • Év végi negyedik helyezés a magyar motokrosszbajnokság királykategóriájában (MX1)
  • Csapatbajnoki cím Csehországban Martin Michekkel és Sulivan Jaulinnal
  • Csapatbajnoki cím Magyarországon Varga Imrével és Hugyecz Erikkel
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában