rekorder

2017.08.15. 12:12

Kilencven éve úszik a masters vb legidősebb sportolója

A teljes mezőny legidősebb versenyzője nem más, mint a 96 éves Bánki Horváth Béla.

Az 1920-ban született versenyző gyerekkora óta úszik, vagyis majd kilencven éve, és a masters világbajnokságok rendszeres résztvevője. Az idei vb-n a 95-99 éves kategóriában ő az egyetlen induló, ám ez nem gátolja a versenyzésben, 200 méter hátúszásban újabb aranyat szerzett, így már 19-szeres világbajnok.

A szegedi rekorder (aki a kazanyi szenior vb-n, 200 méter hátúszásban megdöntött egy 21 éves világrekordot a saját korosztályában) nyolc éves korában tanult meg úszni, de csak 15 évesen kezdett el versenyezni, és már 1938-ban ifjúsági országos bajnok lett.

A nyugdíjas agrármérnök a mai élsportolókat is nagyra tartja: „Úgy gondolom a mai magyar úszókat az eredményeik emelik ki. Hosszú Katinka teljesítménye lenyűgöző, Gyurta Danit sajnálom, hogy már nem megy neki annyira, Cseh Lacit viszont csodálom. Ennyi ideig a világ élvonalába tartozni, ráadásul a legnehezebb számokban.”

A hadifogságot is megjárt sportoló azt is elárulta, száz felé közeledve mi tartja még életben: „A legfontosabb a genetika, ami meghatározó. Másodsorban az életvitel, túlfeszített sose voltam, laza pedig végképp nem. A táplálkozásomra is igyekeztem mindig odafigyelni, persze voltak kivételek, hiszen 3 év 8 hónapig hadifogságban voltam a Kaukázusban. Többnyire kubikos munkát végeztünk, elsőfokú fizikai munkás voltam, ami nem azt jelenti, hogy én voltam a legjobb, hanem ez volt a legnehezebb”.

Az idős úszónak két mottója is van, amelyek jó példák lehetnek fiatalabb sporttársai számára is: „addig úszom, amíg élek, mert amíg úszom, élek.” A másik jelmondatát pedig egy szegedi professzor is átvette tőle: „úszom, mert egészséges vagyok, de azért vagyok egészséges, mert úszom.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!