jegyzet

2020.02.04. 06:30

Királynő kerestetik

Ballai Attila

Novak Đoković és Sofia Kenin nyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi és női egyesét.

Előbbit mindenki ismeri, szerte a földkerekségen, utóbbit a sportág berkein kívül szinte senki. A Moszkvában született, orosz származású amerikai, huszonegy éves tehetség és ígéret első világra szóló diadalát aratta. Mégsem történt hatalmas meglepetés, napjaink női teniszében ez kizárt. Hiszen nincs a szakágnak királynője, így nem lehet bátor trónkövetelő sem, mert nincs kit letaszítani a trónról. Kenin a fináléban a spanyol Muguruzát, a negyeddöntőben a tunéziai Dzsábirt győzte le; senkinek nem kellett elalélnia az ámulattól. A Barty elleni elődöntős siker legalább a bravúr kategóriája.

Az ausztrál hölgy ugyanis a világranglista vezetője, de ettől még állócsillagnak nem mondanám. Ha felsorolom az évnyitó rangsor első nyolc helyezettjét, senki ne pironkodjon, mert nem tudja mind a nyolc nevet beazonosítani. Esetleg hetet, hatot, ötöt sem… Íme: Barty, Plíšková, Halep, Osaka, Svitolina, Andreescu, Bencic, Kvitová. A legismertebb név Halepé – na jó, Osakáé, de az övé is úgy, mint japán városé… A kilencedik helyen végre ott találjuk Serena Williamst, aki jövőre tölti be a negyvenet. Ha úgy tetszik, a dicső múltból maradt itt, mert nincs dicső jelen.

Hol vannak azok az idők, amikor Chris Evert küzdött Navratilovával, Steffi Graf Szeles Mónikával, vagy akár csak Hingis Davenporttal?

És még csak ezután jöttek a Williams nővérek és Sarapova! Némelyek akkoriban úgy tartották, az egyetlen sportág, amelynek női versenyei élvezhetőbbek a férfiakénál, a tenisz, mert nem a szerva, röpte, nem a szőnyegbombázás, hanem a játék dominál. Rég volt, talán igaz sem volt. Az elmúlt hétvégén nosztalgikus hangulatban, olvasás közben nézegettem a Kenin–Muguruza-meccset, sportkedvelő lányom megkérdezte, ez hányba jutásért megy, és alig akarta elhinni, hogy ez bizony a döntő. A győztes jutalma pedig több mint négymillió ausztrál, majdnem hárommillió amerikai dollár. Százmilliócska híján egymilliárd forint.

Ugyanannyi, mint a férfiaknál. Akiknél a világranglista jelenlegi dobogóján Đoković, Nadal, Federer a sorrend. Három korszakos, emblematikus figura. A női emancipáció élharcosai részben elégedettek lehetnek, az egyenlő feltételeket sikerült kiharcolniuk. Egyenlő esélyekről azonban szó sem lehet, ahhoz fel kellene nőni – nem Đoković vagy Federer, hanem Chris Evert vagy Steffi Graf mellé.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!