kézilabda

2019.06.25. 18:31

Kölyökkézi nyári táborban edződnek a fiatalok

A korosztályos bajnokságok ugyan véget mértek, de nyáron sincs pihenés a Nemzeti Kézilabda Akadémia háza táján. Közel százötven gyermek részvételével tartanak a héten nyári tábort Balatonbogláron.

Góz Lilla

Cseleket tanultak és a kapura lövést is gyakorolták a 10–12 éves gyerekek kedden a NEKA csarnokában. Az ország minden tájáról érkeztek fiatalok, hogy a kézilabda alapjait elsajátíthassák. Czár Ajsa Kecskemétről érkezett az egyhetes táborba.

– Nagyon tetszik mindent, ide szeretnék továbbtanulni. Finomak az ételek és minden edző jó fej – tette hozzá az átlövőnek készülő fiatal lány.

Szalai Barbara a szlovákiai Dunaszerdahelyről érkezett és kapusnak készül.

– Az edzések mellett jut idő fürdésre is. Ismerem Balatonboglárt, mert a testvérem régebben itt kézilabdázott – tette hozzá a hetedikes fiatal. Megjegyezte: szeretne profi játékossá válni, példaképei Mikler Roland és Háfra Noémi.

− Három éve rendezünk ilyen táborokat, jó néhány jelenlegi játékosunk ezek egyikén került a látókörünkbe – mondta el Hajdu Jánost, a NEKA sportszakmai vezetője. Hozzátette: megfigyelőik is egész évben járják a gyermekbajnokságok mérkőzéseit, és a partneregyesületek is hozzájuk küldik azokat a tehetségeket, akiknek magasabb szintű szakmai képzésre van szükségük.

Bohus Beáta a hétvégén még Gyöngyösön vett részt az Országos Diákolimpia IV. korcsoportjának döntőjén a boglári iskolai csapattal. Veretlenül lettek bajnokok.

– Jó volt látnom serdülő válogatott edzőként, hogy sok tehetséges gyerek van az országban, minden csapatban voltak kiemelkedő játékosok. Nagy öröm volt, hogy a szülők partnerek, támogatják fiaikat, lányaikat – jegyezte meg a szakember. A tábori edzéseken kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek megtanulják hogyan kell esniük a pályán.

– Más–más képzettséggel érkeznek, az alapokat adjuk át, amire építkezhetnek. Nekem mániám, hogy a talajfogási technikákat gyakoroljuk. Egy lövés után lökés következtében hogyan kell kigurulni, kicsúszni. Meggyőződésem, mivel ez kimarad a képzésekből, közrejátszik a sok keresztszalagos sérülésben – tette hozzá az egykori magyar válogatott kézilabdázó.

 

Idősebb Kiss Szilárd első ízben tart edzéseket a táborozóknak

– Nagyon vevők a gyerekek, szeretnénk nekik támpontot adni, hogy ha a jövőben a kézilabdát válasszák, akkor legyen mit hazavinniük és sportpályafutásuk alatt fel tudják használni az itt megszerzett tudást – tette hozzá a szakember. Kiss Szilárd megjegyezte: kevés az egy hét, megtanítani nem lehet ez idő alatt kézilabdázni, de jó alapokat tudnak átadni.

– A szabályok lehetővé tették a gyors játékot, de alapjaiban a kézilabda nem változott. Vannak visszatérő technikai elemek, olyan ez, mint a divat. A rövidnadrág térd helyett combközépig ér. A csípő magas, valamint az elhajlásos dobás is újra kedvelt lett – tette hozzá Idősebb Kiss Szilárd. Megjegyezte: fizikálisan viszont a gyors játék jobban igénybe veszi a csapatokat, emiatt akár teljes sorokat cserélnek az edzők. A tábor pénteken zárul, addig pedig a napi több órás edzések mellett jut idő kirándulásra és fürdésre is a Balatonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában