mulasztás

2020.06.17. 11:15

Lemaradhat az olimpiáról a férfi világbajnok sprinter

Újabb doppingellenőrzést mulasztott el Christian Coleman, a férfi 100 méter világbajnoka, akit eltiltás fenyeget.

(FILES) This file photo taken on September 27, 2019 shows Christian Coleman of the US reacting after the men's 100m heats at the 2019 IAAF World Athletics Championships at the Khalifa International stadium in Doha. - Reigning world 100m champion Christian Coleman was provisionally suspended on June 17, 2020 after missing a doping test, the Athletics Integrity Unit said. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jewel Samad

A 24 éves amerikai sprinter Twitter-oldalán közölte, hogy 2019. december 9-én nem volt otthon, amikor az ellenőrök jártak nála, ez pedig egy éven belül a harmadik mulasztása volt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) később megerősítette a futó bejegyzését, egyúttal jelezte, hogy előzetesen felfüggesztette a versenyzési jogát.

Coleman nem csupán a száraz tényekről informálta követőit, hanem részleteket is közölt, és

azzal vádolta meg a doppingellenőröket, hogy szándékosan csapdát állítottak neki.

A vágtázó ugyanis állítása szerint a lakásához közel található bevásárlóközpontban volt, amikor tesztelni akarták az otthonában, és rendelkezésre állt volna, ha felhívják telefonon.

„Ne mondják nekem, hogy elmulasztottam az ellenőrzést, ha tudtom nélkül surrantak az ajtómhoz. Amikor kopogtattak, öt percre voltam karácsonyi bevásárláson, de nem hívtak, nem próbáltak elérni”

- írta Coleman, hozzátéve, hogy bármikor kész a mintaadásra. Az atléta azt is jelezte, hogy számlákkal, nyugtákkal tudja bizonyítani, amit állít, és úgy gondolja, pontosan az volt a cél, hogy lemaradjon a mintavételről.

A tavalyi dohai világbajnokságon a 100 méter mellett 4x100 méteren is aranyérmes sprintert közel egy éve is fenyegette eltiltás, ám akkor a három mulasztása a szabályok szerint éppen nem volt egy éven belül, így versenyezhetett a vb-n, a decemberi eset viszont súlyos következményekkel járhat. Coleman azt megelőzően 2019. január 16-án és 2019. április 26-án nem volt elérhető,

az egy éven belüli három hiba viszont doppingvétségnek számít és két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

Az elkeseredett hangvételű bejegyzésében a futó – aki szerint a három alkalomból kétszer önhibáján kívül nem adott mintát – hangsúlyozta, hogy sohasem doppingolt és ha kell, mostantól karrierje végéig akár naponta is ad mintát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!