nba-draft

2018.06.22. 09:54

Megvannak a játékosbörze kiválasztott kosarasai

Deandre Aytont választotta ki az első helyen a Phoenix Suns az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) idei amatőr játékosbörzéjén, azaz a drafton.

NEW YORK, USA - JUNE 21: Deandre Ayton (R) poses with NBA Commissioner Adam Silver (L) after being drafted first overall by the Phoenix Suns during the 2018 NBA Draft at the Barclays Center on June 21, 2018 in the Brooklyn borough of New York, United States. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency

Forrás: AFP/ANADOLU AGENCY

Fotó: Mohammed Elshamy

Ayton kiválasztása nem igazolta teljesen a papírformát, mert nem feltétlenül őt várták a szakírók az úgynevezett 1/1-nek, mégsem nevezhető váratlannak, ugyanis a 19 éves játékos helyi kedvencnek számít, a gimnáziumban és az egyetemen is Arizona államban játszott.

Az erőcsatárként és centerként is bevethető kosaras a második bahamai születésű 1/1-es az NBA történetében: 1978-ban Mychal Thompson kelt el elsőként, ő később kétszer nyert bajnokságot a Los Angeles Lakersszel. Utóbbi játékos fia, Klay Thompson már háromszoros bajnoknak mondhatja magát a Golden State Warriorsszal.

A New York-i draft egyik fontos kérdése az volt, hogy melyik klub viszi el az ugyancsak 19 éves szlovén Luka Doncicot, aki fiatal kora ellenére már komoly eredményekkel büszkélkedhet. Az elmúlt szezonban mindent megnyert a Real Madriddal és gyakorlatilag az összes egyéni elismerést is besöpörte, múlt szeptemberben pedig az Európa-bajnoki címet nyert szlovén válogatott legjobbja volt az Eb-n.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Phoenix Suns lesz a befutó, melynek nemrégiben a szlovén válogatott szövetségi kapitánya, Igor Kokoskov lett az új vezetőedzője. Ennek ellenére a Phoenix végül Aytont húzta, Doncicot pedig a harmadik helyen az Atlanta Hawks, azonban végül a Dallas Mavericks odaadta érte az ötödik helyen kiválasztott Trae Youngot, valamint a jövő évi első körös választását.

Dallasban Doncic „mentora” az NBA történetének legjobb és legeredményesebb európai játékosa, a német Dirk Nowitzki lehet, akit 20 évvel ezelőtt szerzett meg a texasi klub és a következő szezonban ő lesz az első kosaras a ligában, aki 21 idényt tölt egyetlen csapatnál.

„Ő egy igazi vezér, egy fantasztikus ember. Nagyon boldog vagyok, hogy még részese lehetek a karrierjének. A lehető legtöbbet szeretném tanulni tőle” – nyilatkozta Doncic a 40 éves Nowitzkiről, aki 2007-ben az alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP), 2011-ben pedig bajnok – és a döntőben MVP – lett.

Borítókép: AFP / ANADOLU AGENCY / Mohammed Elshamy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!