tesztoszteronháború

2019.02.26. 17:30

Nem hagyja cserben a Nike a kétszeres olimpiai bajnokot

A Nike kiáll a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya mellett, aki fellebbezése eredményére vár, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozásával szemben nyújtott be.

Caster Semenya of South Africa from Team Africa is seen after the 800m Women race at the IAAF Continental Cup on September 9, 2018 in Ostrava. (Photo by Michal CIZEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Michal Cizek

A sportszergyártó a legújabb, 90 másodperces reklámfilmjében – amelyet levetítettek a vasárnap esti Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban – női sportolók teljesítményét méltatja. A képsoron olyan „őrült” tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is. Az „Álmodj őrültebbet” (Dream crazier) című videóban a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor „drámáznak”, ha kiállnak az igazukért, „tébolyodottak”, ha dühösek, akkor „hisztiznek, ésszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek”, a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig „téveszme”.

A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el:

„ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk”.

Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig

Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli,

és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt.

A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne „úgy, ahogy megszületett”,

a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette – emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál.

Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.

Borítókép: Semenya egy 2018 szeptemberi versenyen a cseh Ostravában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!