Világbajnokság

2017.12.10. 19:25

Nem jött össze a bravúr, kéziseink kikaptak a franciáktól

A magyar válogatott 29–26-ra kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól a németországi női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében, így számára véget ért a torna.

France's Grace Zaadi vies for the ball with Hungary's Kinga Klivinyi and Anett Kisfaludy during IHF Women’s World Championship round of sixteen handball match Hungary vs France in Leipzig, eastern Germany, on December 10, 2017. / AFP PHOTO / ZB AND dpa / Hendrik Schmidt / Germany OUT

Miután a franciák a csoportkör nyitányán meglepetésre kikaptak a szlovénoktól, majd később ikszeltek a spanyolokkal, elbukták az első helyet az A-jelű hatosban, így aztán a B-csoport harmadik helyén záró mieinkre a legutóbbi olimpia ezüstérmese várt a nyolcaddöntőben.

A csehek elleni meccset kihagyó Görbicz Anita ígéretéhez híven ott volt a pályán, Szekeres Klára helyett jött be támadni. Klivinyi Kinga mellett Szucsánszki Zita szerepelt a másik átlövő helyén az elején. A franciák kezdték jobban a meccset, Camille Ayglon révén hamar kétgólos előnybe kerültek, a mieink ráadásul kettős emberelőnyben hetest rontottak.

Ezzel együtt meglett volna az esély a két perc alatt az egyenlítésre, azonban több próbálkozásunkba is hiba csúszott, a pontosabb franciák viszont utána 6–2-re elléptek. Nagyon kellett a csereként beálló Kovacsics Anikó gólja. Kim Rasmussen a 13. perc végén kért időt, majd Szöllősi-Zácsik Szandrát és Kovács Annát is beküldte, átlövésből azonban utána sem javult a teljesítményünk. Bíró Blanka azonban több szélről leadott lövést hárított, amelyekből indulva feljöttünk egyre. Az indítások azonban nem mindig voltak pontosak, pedig újra könnyedén egalizálhattunk volna.

Ehelyett mínusz háromról kellett zárkóznunk, ráadásul Szekerest a 19. percben már másodszor állították ki. Bíró sorozatban szállította a nagy védéseket, Kovacsics Anikó harmadik góljával a 24. percben végre utolértük a franciákat (9–9). Olivier Krumbholz azonnal meg is nyomta a piros gombot.

Allison Pineau és a siófoki Estelle Nze Minko jött be az ellenfélnél, de a keresztbe sodródó Alexandra Lacrabere is sok gondot okozott. Ismét nagyot küzdöttünk, és emberhátrányban sikerült egyenlítenünk. „Harcoljatok!” – kiabálták a magyar szurkolók. A szünet előtti percek jobban sikerültek a franciáknak, és 11–11 után 14–11-re alakították az állást, így folytatódhatott az idegörlő futás az eredmény után.

A franciáknál Amandine Leynaud-t Cléopatre Darleux váltotta a kapuban. Sajnos támadásban megint kimaradtak lehetőségek, így ahelyett hogy feljöttünk volna egyre, négy lett a különbség. Már a harmadik hetesünket rontottuk el, amikor 21–17-es francia vezetésnél Rasmussen időt kért.

A franciák sorozatban átlőtték a falunkat, míg mi többször elmértük az irányzékot. Bíró helyett Janurik Kinga érkezett a meccs utolsó negyedére. A franciák egyre magabiztosabbakká váltak, az idő pedig vészesen fogyott. Hat perccel a vége előtt, ötgólos hátrányban átálltunk a hétemberes támadásokra, amelyből jöttek a gólok Lukács Viktória révén, de közben hátul is mindig kaptunk. Krumbholz csapata végül 29–26-ra győzött.

Rasmussen úgy nyilatkozott a meccs előtt, ha legjobbunkat hozzuk, meglehet a továbbjutás: ha csak a három hetes bemegy, már szorosabb lett volna a találkozó, de ezenkívül is sok volt a pontatlanság. A mieink számára ezzel véget ért a vb, nem lett meg a remélt nyolc közé jutás, míg a franciákra a szerbeket két góllal legyőző Montenegró vár a negyeddöntőben – írta a meccsről szóló összefoglalójában a nemzetisport.hu.

Borítóképünkön Klivinyi Kinga és Kisfaludy Anett védekezik a francia Grace Zaadi támadása ellen. Forrás: AFP / ZB and dpa / Hendrik Schmidt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!