tokió 2020

2020.03.12. 18:00

Összesen tíz orosz atléta indulhat semleges színekben az olimpián

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) csütörtökön döntött az ügyben.

A szervezet Monte Carló-i tanácsülésén

emellett 10 millió dollárra büntették az orosz szövetséget (RUSAF) a doppingellenes szabályok megsértése miatt.

A büntetés felének, ötmillió dollárnak a befizetését két évre felfüggesztették.

A WA emellett új feltételeket szabott a RUSAF-nak a nemzetközi szövetségben meglévő tagsága visszaszerzéséhez. Ennek egyik legfontosabb pontja hogy az egész orosz atlétikában a zéró tolerancia elvét kell követni a doppingügyek kezelésében.

„Következetesen megpróbáltuk különválasztani a tiszta versenyzőket a szennyezett környezettől, de konkrét számunk van arra, hogy hány atléta szerepelhet a következő időszak nemzetközi és kontinentális versenyein, beleértve az olimpiát is”

- nyilatkozta Sebastian Coe, a WA elnöke. Hozzátette, úgy tűnik, az eddigi intézkedések nem voltak elegendők az orosz atlétika megváltoztatására, ugyanakkor bízik abban, hogy a most hozott intézkedések elősegítik a sportág megtisztulását az országban.

Az atlétikai szövetség 2015 novemberében tiltotta el az oroszokat a nemzetközi versenyektől, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. A versenyzőknek ugyanakkor a WA biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

A WA novemberben függesztette fel a RUSAF rehabilitációját, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a RUSAF elnökét és több tisztségviselőjét is felfüggesztette. A döntés azzal összefüggésben született meg, hogy a magasugró Danyil Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény, és ezek hátterének felderítésére vizsgálat indult. A feltételezés szerint kitalált történetekkel és hamis orvosi papírokkal próbálták meg igazolni, miért nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását a 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2018-ban fedett pályán világbajnok Liszenko.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!