nehéz döntés

2019.06.13. 13:37

Visszavonult a malajziai tollaslabdakirály

Tizenkilenc évet töltött a pályán.

Li Csong Vej, háromszoros világbajnoki és olimpiai ezüstérmes malajziai tollaslabdázó bejelentette visszavonulását, mert daganatos betegségének legyőzése ellenére sem indulhat a jövő nyári, tokiói ötkarikás játékokon.

A hazájában hősként tisztelt korábbi világranglista-vezető csütörtökön közölte, hogy 19 év után véget ért a versenyzői pályafutása. Hozzátette, nagyon nehéz volt számára a döntés, mert remélte, hogy csak a tokiói olimpia után kell visszavonulnia.

A 36 éves Li Csong Vej orrában tavaly nyáron találtak korai stádiumú daganatot, de a Tajvanon elvégzett intenzív kezelés után gyógyultnak nyilvánították. Januárban ismét edzésbe állt, a versenyzést azonban nem kezdte újra, és mivel a 191. helyre csúszott vissza a világranglistán, már nincs esélye az olimpiai részvételre.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, japán orvosai szerint a szervezete jelenleg nem alkalmas a nagy intenzitású edzésmunkára.

„Nehéz szívvel jelentem be, hogy visszavonulok, mert nagyon szeretem ezt a sportágat, de az egészségem sokkal fontosabb”

- közölte.

Li Csong Vej 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban és 2016-ban Rio de Janeiróban is ezüstérmes volt férfi egyesben az olimpián. Négyszer játszott világbajnoki döntőt, azokat is elveszítette, ráadásul a 2014-es második helyezésétől doppingvétség miatt meg is fosztották, és 2015-ben nyolc hónapra felfüggesztették tiltott gyulladáscsökkentő használata miatt. Először 2006-ban állt a világranglista élére, amit összesen 348 hétig vezetett.

A tollaslabdázó elárulta, a közeljövőben leginkább pihenni fog, több időt tölt két fiával, és végre elviszi nászútra a feleségét, akivel 2012-ben házasodtak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!