Jegyzet

2017.12.08. 06:30

Az erő

Petrik József

Kiskocsmánkban, ha már a rádió nem is volt világvevő, a polcán egy viseletes pakli magyar kártya és egy csomag „römin” kívül más nem hevert. A helyiség legvilágosabb pontján ellenben rex-asztal állt. Posztóján leukoplast tapasz fedte el a dákó vehemens használatának maradandó nyomait. És ennyi. Nagyjából ebből a két játékból lehetett anno egy kocsmai szpartakiádot összehozni. Na jó, az elszántabbak az udvaron kuglizhattak is...

Később a rádiót televízió váltotta, a rexet pedig csilivili flippergépek szorították ki. Sőt, az európai tévécsatornák beköszöntével olyan sportesemények bukkantak fel a készülékben, amelyekről korábban csak a sportban igazán otthonosan mozgók hallottak. Magam is itt láttam először dartsot, snookert vagy pool biliárdot. És itt láttam először élőben Phil Taylor angol dartsjátékost, aki egyszerűen odaragasztott a képernyő elé. A dartstörténelem legsikeresebb alakja szinte mindig elsöprő erővel játszott. Nem is véletlen, hogy a The Power (Az erő) becenevet ragasztotta rá a „szakma”.

Mellékvágányként említeném, hogy az évek múlásával egy ilyen szizáltábla a kisvendéglő falára is felkerült. Messze az ablaktól, az órától és a söntéstől... Azaz a vendégek és a kisfröccsük is biztonságban voltak az amatőr „lándzsa virtuózok” hajigálásától.

De visszakanyarodva a darts-hoz, ahogy a fiam cseperedett, egyre gyakrabban telepedett mellém a tévékészülék elé, hogy advent utolsó hetében megnézzük a darts-vb-t. Érdekes, neki is elsőre az azóta tizenhatszoros világbajnok, Taylor lett a legszimpatikusabb. Ám ekkor már évről-évre olyan riválisok bukkantak fel, akik jócskán megnehezítették „Az erő” dolgát. Egyszer Barneveld, másszor Gerwen babrált ki kedvencünkkel. Vagy éppen Anderson és Lewis kötözködött az „öreggel”. Igen, hiszen az évek alatt Taylor fölött is elszállt az idő. Persze,

ha megrázta magát, vagy jó napot fogott ki, akkor továbbra sem volt pardon.

Az idén is csak neki sikerült a világranglista-vezető van Gerwen-t kétszer is elcsípnie.

A fiammal mi már most készülünk a vb-re. Ahogy Taylor és a többiek is, miközben már most sajnáljuk, hogy utoljára láthatjuk őt nagy versenyen. Mint tudott, „Az erőnek” ez lesz az utolsó vb-fellépése. Talán éppen ezért kívánkozik ide legnagyobb ellenfele, van Gerwen véleménye: „Az igaz, hogy én vagyok a világranglista vezető, de Taylor a világelső...”

És ez a vb után sem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!