JEGYZET

2019.01.31. 06:30

Pálinkás jó munkát!

Novák Miklós

Úgy tartják, ha már válni kell, hát csak szépen szabad. Ami persze nagyon nehéz. S hogy ez sikerül-e, azt nem is a kialkudott feltételek kuszasága, hanem az új kapcsolat mutatja meg. Hogy amikor újrakezdődik, helyesebben folytatódik az élet, akkor az előző viszonyára miként gondol vissza az ember.

A Ferencvárosnak és Thomas Dollnak sikerült szépen elválnia.

Augusztusban, amikor az FTC szerződést bontott a német szakemberrel, nem lehettünk ebben egészen biztosak. Ma viszont már tudjuk, hogy így történt. Dollt a minap a Bundesliga I-ben jelenleg kieső, tizenhetedik helyen álló Hannover vezetőedzőjévé nevezték ki, s bemutatkozó sajtótájékoztatóján véletlenül sem epéskedett, csak a szépre emlékezett budapesti időszakáról.

„Magyarországon nagy klubnál dolgozhattam. (…) Csak jókat mondhatok. Nagyszerű város, a klubomnál is minden adva volt a remek munkához. (…) Kikészítettem egy üveg remek pálinkát, hogy elhozzam Horst Heldt klubigazgatónak, de a nagy kapkodásban ott felejtettem az asztalon. De hamarosan elhozom. A többieknek pedig addig is ajánlom, keressenek rá, mi az a pálinka. Isteni finom!”

Az még hagyján, hogy a beszélgetés során háromszor is szólt Budapestről, az FTC-ről, s csupa jót mondott, de még a magyar pálinka nagykövetévé is avanzsált.

Doll ferencvárosi ténykedésének a megítélése ellent­mondásos. Az első két és fél éve egyértelműen felfelé ívelő volt, válságos időszakban vette át a zöld-fehérek futballcsapatát, mégis, már a második teljes idényében bajnoki címre vezette az együttest. A Partizani Tirana ellen elszenvedett vereség a Bajnokok Ligája selejtezőjében 2016 nyarán törést jelentett.

Elsősorban az edző és a csapat kapcsolatában. Az addigi felhőtlen hangulat már csak kegyelmi pillanatokban tért vissza, a csapatépítés végképp megrekedt, Doll szezonról szezonra lecserélte a keret felét. A várt áttörés így is elmaradt. A Ferenc­város egymást követő öt évben sem tudott számottevő eredményt elérni a nemzetközi porondon. Dollnak ezért kellett mennie.

Még ha indokolt is a döntés, „kifelé” nincs jó üzenete annak, ha egy játékosként – az NDK-s korszakkal együtt – 61-szeres válogatott, Európa-bajnoki ezüstérmes, híres csapatok egész soránál megfordult német szakembert elküld egy magyar klub. Természetesen Dollnak is fájt, hogy menesztették. De túllépett rajta, s csak a szépre emlékezik. Kövessük példáját, s szurkoljunk neki Hannoverben.

Pálinkás jó munkát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!