jegyzet

2019.11.12. 06:30

A remény útján

Ballai Attila

A Liverpool otthona, az Anfield (sokan tévesen Anfield Roadként emlegetik) előtt Bill Shankly, a legendás menedzser életnagyságú szobra talapzatán felirat hirdeti: „Boldoggá tette az embereket.” Ennél egyszerűbben és magasztosabban képtelenség megfogalmazni a futball, a sport célját, értelmét. A Liverpool és német mestere, Jürgen Klopp napjainkban ismét beteljesíti e küldetést. A gárda 2019-ben hosszú szünet után hatodszor hódította el a Bajnokok Ligája serlegét, jelenleg pedig – a Manchester City feletti, 3–1-es vasárnapi diadallal – 12 mérkőzés után 11 győzelemmel és 1 döntetlennel, a második Leicester és a harmadik Chelsea előtt máris nyolc pont előnnyel vezeti a Premiership tabelláját.

A város római katolikus és anglikán katedrálisát összekötő Avenue of Hope magyarul annyit tesz, a Remény útja, és a ’Pool ismét ezen halad.

Nem lehetett egyszerű visszatérni rá. Az angol futball emblematikus klubja, 1977 és ’84 között négyszeres BEK-győztese 1990-ben még megszerezte tizennyolcadik bajnoki címét – ezzel simán vezette az örökranglistát –, de azt követően egyszer sem végzett az élen. A ma húsz trófeával első Manchester United 1990-ben csupán hétnél járt, majd 2009-ben „egyenlített”.

A ’Pool a Premier League megalapítása óta egyszer sem nyert, ellenben többször is úgy tűnt, átok sújtja.

Az 1980-as évtized második felének borzalmai miatt ez valós rémképnek látszott. Az 1985-ös BEK-fináléban, a brüsszeli Heyselben, a Juventus szurkolóinak megfutamítását követő pánikban, menekülésben harminckilenc ember – majdnem kivétel nélkül a Juve hívei – lelte halálát, az FA-kupa 1989-es elődöntőjében, Sheffieldben, a Hillsborough Stadionban, a Nottingham Forest elleni eszelős tülekedésben kilencvenhatan vesztek oda.

Két ilyen iszonyatos tragédia pár esztendőn belül soha egyetlen futballklubot és –közösséget sem tett próbára. Érthető, hogy évtizedek mentek rá a felépülésre.

A 2005-ös isztambuli, Milan elleni heroikus BL-döntő a talpra állással 0–3-ról még egyszeri csodának hatott, de a Liverpool 2018–19-ben (már tavaly majdnem megnyerte a BL-t és idén a hazai bajnokságot) a jelek szerint végérvényesen visszafoglalta a labdarúgás világában az őt megillető magaslatot.

Az Anfielden újra boldoggá tették az embereket, és ebből akár mi, magyar futballhívek is bizakodást meríthetünk: mindenhonnan van visszaút. November 19-éig, a Wales elleni Eb-selejtezőig egyébként is a remény útján járunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!