JEGYZET

2020.05.23. 06:30

Bernd Storck hazatért

Ch. Gáll András

„Willkommen, Bernd Storck!” – így köszönti a DAC 1904 példásan rendben tartott, takaros és informatív honlapja a csallóközi futballklub új vezetőedzőjét, de nyugodtan úgy is alakíthatta volna Nagy Krisztián sajtófőnök, hogy magyarul üdvözöljék a válogatottunkat 2015 és 2017 között két dicsőséges esztendőn át dirigáló és a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra kijuttató Rajna-vidéki szakembert. Azt is megértette volna.

Storck tökéletes választás a DAC élére, ha van edző, aki csont nélkül beleillik abba a profilba, amit Világi Oszkár tulajdonos és Jan Van Daele a 33 éves, magyarul egyre jobban beszélő belga sportigazgató kialakított, akkor az ő.

A világfutball olyan kultúrköréből érkezik – német, sőt, Ruhr-vidéki, szülővárosa, Herne pont félúton fekszik Gelsenkirchen és Dortmund között –, amelyiknél jobb nem kell, járatos a magyar közegben, remek a pedigréje – 44 év után kijuttatta a válogatottat az Európa-bajnokságra, s ott veretlenül csoportgyőztesek lettek Geráék –, egy húron pendül Világival a fiatalítás tekintetben is, hiszen öt éve sikerrel irányította U20-as válogatottunkat.

Van Daelétől tudjuk, hogy – belga lévén – attól a pillanattól fogva figyelte Storckot, amikor átvette a reménytelennek ítélt helyzetben, hat forduló után nulla ponttal sereghajtó Mouscron irányítását, majd simán benntartotta a kiscsapatot, és ugyanezt megtette az AS Monaco érdekkörébe tartozó Cercle Bruggével is. „Ahogy kiderült, nem fogadja el a Monaco invitálását, azonnal felvettük vele a kapcsolatot” – árulta el a sportigazgató, aki, hiába belga, jobban szereti a Csíki sört a Leffénél.

Hogy Storck miként áll a magyar vagy székelyföldi sörökkel, nem tudjuk, de azt igen, hogy nála a fehér az fehér, a fekete pedig fekete. (Még úgy is, hogy egy kicsit „megrajzolta” a magyar újságírókat, akiknek nemrég cáfolta, hogy Dunaszerdahelyre tart.) Nála egyetlen őszes hajszál sem csúszik félre, öltözéke mindig tipp-topp, igazi német fazon, meglepően empatikus lélekkel megáldva. Amikor négy évvel ezelőtt kint jártunk a stájerországi Bad Kleinkirchheimben, a franciaországi Eb-re készülő válogatott edzőtáborában, és az előre megbeszélt interjú tizedik perce után a sajtófőnök közbeszólt, hogy most már elég volt, Herr Storck csodálkozó tekintettel torkolta le túlbuzgó kollégáját: „Ugyan már, dehogy volt elég, hisz olyan jól beszélgetünk!” És még vagy negyedóráig taglaltuk a lyoni, marseille-i, bordeaux-i esélyeket.

Így hát mi is csatlakozunk a DAC 1904 honlapjához: „Isten hozta, Herr Storck!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!