jegyzet

2021.05.06. 06:30

A népmesei hős és Rossi

Novák Miklós

„A válogatott mindig is a szívügyem lesz, szent dolog! Természetesen továbbra is keményen készülök, hogy a teljesítményemmel kivívjam a válogatott meghívót, és soha nem teszek le arról a retinámba égett képről, amely szerint egyszer még telt ház előtt képviselhetem Magyarországot.”

Dzsudzsák Balázs nyilatkozott imigyen szerdán a Magyar Nemzetnek, s bizony feladta a leckét Marco Rossinak. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya ma hirdeti ki bő keretét a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, és újra a 108-szoros válogatott klasszissal kénytelen foglalkozni. Pedig szándéka szerint már többször lezárta a kérdést. Dzsudzsák legutóbb 2019 novemberében, a rossz emlékű Wales–Magyarország Eb-selejtezőn szerepelt a nemzeti csapatban. A végéhez közeledő 2020–21-es idényben Rossi rendre azzal a megfellebbezhetetlen érvvel hárította el az elmúlt másfél évtized meghatározó futballistájának a beválogatását, hogy a magyar másodosztályból nem hív be senkit, mert az szakmai nonszensz lenne. Az olasz maestro ehhez következetesen tartotta magát, nemcsak Dzsudzsák, hanem például debreceni csapattársa, Korhut Mihály vagy éppen a Vasashoz igazolt Pátkai Máté előtt is bezárult a válogatott kapuja.

Panta rhei – minden változik. Így szól a Hérakleitosznak tulajdonított ókori bölcsesség. S ez alól a magyar labdarúgó-válogatott sem kivétel. Kalmár Zsolt súlyos sérülés miatt kidőlt, Szoboszlai Dominik 2021-ben még nem lépett pályára tétmérkőzésen, csak remélhetjük, hogy ott lehet az Eb-n. Ki léphet a helyükre? Gazdag Dániel, akit a kapitány jól ismer még a Honvédból, a tavasszal ismét csúcsformába lendült Kleinheisler László és esetleg Sigér Dávid.

Nem véletlenül közelítjük meg ebből az irányból a kérdést, hiszen Dzsudzsák már nem szélső, középpályásként játszotta végig az évadot a DVSC-ben, s az elmúlt hetekben egyre jobb formába lendült, amit – ahogy ő maga utalt rá – a számadatok is alátámasztanak. Nem állíthatjuk, hogy ettől ott a helye a válogatottban, ám

az sem lenne ördögtől való gondolat, ha Rossi ma úgy ébredne, mégis ad egy esélyt a harmincnégy éves klasszisnak.

Igen ám, csak hogy a kapitánynak a saját elveit kellene sutba vágnia. Könnyítsük meg a szakvezető dolgát, át lehet vágni a gordiuszi csomót! Ha a Debrecen feljut az NB I-be, Dzsudzsákot máris nem a másodosztályból kellene behívnia. Népmesei megoldás, az igaz, de hát amit Rossi az elmúlt másfél évben produkált, az tömören egyetlen szóval jellemezhető. Meseszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!