jegyzet

2021.06.30. 06:30

Borult a papírforma

Ökrös Csaba

Amikor a svájciak megszerezték a vezetést a franciák ellen, bizonyosan megerősödött az a hitük, hogy van esélyük kiejteni a világbajnokot. Az Európa-bajnokság hétfőn lejátszott nyolcaddöntőjében ugyan Franciaország volt a favorit, de ezúttal nem érvényesült a papírforma. Svájc válogatottja minden bizonnyal komolyan bízott abban, hogy kis szerencsével ők lehetnek a továbbjutók. Szokás elsütni azt a bölcsességet, hogy az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet, de az ilyen mondatokat csak azért mondja ki az ember, amiért az időjárásról is beszél: csak úgy.

Aztán, amikor beüt a meglepetés, mégis lehet hivatkozni rájuk. Egy szó mint száz, a 300 millió euró összértékű svájci csapat hazaküldte az egymilliárd euró játékospiaci értéket képviselő francia válogatottat. A franciák gyorsan ledolgozták egygólos hátrányukat, aztán 3–1-es vezetést szerezve már azt hihették, hogy ők örülhetnek majd a meccs végét jelző hármas sípszót hallva.

A svájciak azonban nem tudtak szabadulni a gondolattól, hogy lehet ez másként is. Dacára annak, hogy kihagytak egy büntetőt és lesnek bizonyult egy góljuk nem sokkal a rendes játékidő vége előtt, nem engedtek a negyvennyolcból.

Szívósságuknak köszönhetően sikerült döntetlenre menteniük a meccset, amelynek az eldöntéséhez tizenegyespárbajt kellett előírnia a játékvezetőnek. A büntetők esetében is kiválóan alkalmazható a jóslás, miszerint ott már bármi megtörténhet. Ha valami nagymenő simán berúgja a tizenegyest, máris kész az értékelés, hogy azért az, aki, mert nem hibázik nehéz helyzetben sem. Ha elvéti, természetesen azért van, mert nyomás alatt bárkinek megremeghet a lába. Ha Mbappé nem hibázta volna el a büntetőjét, most nem kellene felemlegetni, hogy számos nagy helyzetet hagyott ki az Európa-bajnokságon. Mivel Mbappé telibe találta a jó irányba vetődő svájci kapust, az előre elkészített ítéletet felolvasva azt mondhatnánk: nem tudott felnőni a feladathoz. Az igazság azonban az, hogy pechje volt a fiatal játékosnak.

Mivel a csehek kiejtették a hollandokat, a svájciak a franciákat, levonhatjuk a tanulságot, hogy a küzdeni tudás és

a győzelembe vetett hit hozzásegítheti a gyengébbnek gondolt csapatokat a sikerhez.

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy ha egy kis szerencsével továbbjutott volna a csoportkörből a magyar válogatott, a csehekhez hasonlóan meglepetést okozhatott volna. Persze ezen kár ábrándozni, majd a világbajnoki selejtezők során bizonyíthat válogatottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!