jegyzet

2021.09.29. 06:30

Ukrán Dávid

Fábik Tibor

Sokat elmond a szombaton éjjel megrendezett An­thony Joshua–Olekszandr Uszik bokszmeccsről, amely a profi boksz nehézsúlyában egyidejűleg zajlott a WBA, a WBO, az IBF és az IBO világbajnoki címéért, hogy a neves The Ring magazin huszonkét szakértője közül tizenkilenc a címvédő Joshua sikerét várta. Egy tipp volt döntetlenre, ketten gondolták úgy merészen, hogy az ukrán kihívó diadalmaskodhat. Nem csoda, hogy az arányok így alakultak. A 34 éves Uszik három évvel idősebb, hét centivel alacsonyabb (191 és 198) és a mérlegelésnél kilenc kilogrammal kevesebbet nyomott (100 és 109), mint Joshua, aki hazai pályán bokszolhatott, s Londonban, a Tottenham stadionjában a közel hetvenezer szurkoló között csak maroknyi ukrán akadt.

A britnek eddig csupán egy veresége volt pályafutása során, míg az ukrán veretlenül érkezett Londonba, ám ő egy súlycsoporttal lejjebb, cirkálósúlyban lett vitathatatlan bajnok, a nehézsúlyban csak két meccse volt. Ám a szombati összecsapás előtt erősen bizakodott: „A méretek nem számítanak, Dávid háromszor kisebb volt Góliátnál, mégis legyőzte” – jegyezte meg Uszik. Tudvalevő, hogy a bokszmeccseken mindenki egyetlen ütésre van a győzelemtől, de most pontozásra került sor, s ha így alakul, a címvédőt nagyon meg kell verni, hogy ne az ő kezét emeljék a magasba. A hazai pálya még inkább bebiztosítani látszott, hogy az ukrán legényt áldozatai báránynak hozták Londonba, ám most a bárány elbánt a farkassal.

Uszik okos boksszal, kiváló lábmunkával rukkolt ki, egyhangú pontozással diadalmaskodott

(117–112, 116–112, 115–113), így ő lett a nehézsúly új uralkodója.

Igaz, nem a vitathatatlan királya, mert az öt nagy profiboksz-szervezet közül a WBC-nél ez egy másik brit, a 33 éves Tyson Fury, aki

Joshuánál is termetesebb fickó. Amikor tavaly februárban péppé verte az amerikai Deontay Wildert, 124 kilóval mérlegelt. A nagyközönség a Joshua–Fury meccsre fente a fogát (korábban mindketten legyőzték Volodimir Klicskót, ők vonultatták vissza a már leszállóágban levő ukrán óriást), de Furynak októberben megint Wilder ellen kell ringbe lépnie. Uszik pedig rendesen beleköpött a levesbe, s ő Joshuának kell hogy megadja a visszavágás lehetőségét.

Itt tartunk most a profiboksz királykategóriában. Sokan nosztalgiáznak Evander Holyfieldet, Mike Tysont, Lennox Lewist vagy a Klicsko fivéreket visszasírva, s fanyalognak, hogy most egy éppen csak mázsás ukrán a nehézsúly királya. De Dávid után a fürge lábú Uszik is megmutatta, hogy nem csak a méret a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!