jegyzet

2021.10.15. 06:30

Hogyan tovább?

Petrik József

A brit bokszrajongók már hónapokkal ezelőtt dörzsölgették a markukat, készülve a királykategóriában az Antho­ny Joshua kontra Tyson Fury brit–brit világbajnoki címegyesítő összecsapásra. A tenyerüket nagyon dörzsölők között lehetett minden bizonnyal Fury promótere, Frank Warren és Joshuáé, Eddie Hearn is. Valószínűleg mindkettőjük szeme előtt ott lebegett a zsúfolásig telt Wembley Stadion, a tévés jogdíjak, a reklámok és az ezzel járó font-, illetve dollármilliók. Bocsánat a profán kifejezésért, de

Olekszandr Uszik beleköpött a levesbe, tanári módon elintézve Jo­shuát.

Az ukránról tudták, hogy képzett bunyós, de kevesen gondolták, hogy ilyen simán legyőzi a négy világszervezet övét birtokló britet, ezzel meghiúsítva a történelmi csatát Fury és Joshua között. A trónfosztás miatt a szigetországban a szakma és a szurkolók talán még mindig pislognak.

Ezek után rendezték meg az amerikai Wilder és Fury immáron harmadik összecsapását. A helyszín a bunyóban ikonikus környezetnek számító Las Vegas volt. A telt házat már a két nehézsúlyú előzetes szájkaratéja megalapozta, ami persze a profi boksz velejárója. Végül Fury – állta a szavát – kiütötte az amerikait, aki úgy dőlt el a kötelek között, mintegy zsák. Még most is fel-feldereng a legyőzött Wilder tekintete, ahogy a szorító sarkába terelték. Szinte teljesen semmitmondó volt az ábrázata és úgy tűnt, percekig azzal sincs tisztában, hogy éppen milyen rendezvényen van. A meccs utózöngéjeként kiderült, hogy a kórházban a száját „restaurálni” kellett, a keze pedig eltört a csata során.

Lehet, hogy rosszmájú vagyok, de magam nem nagyon értettem, ebből a boksz párviadalból miként született végül trilógia. Hiszen már az első mérkőzésükön Fury legalább duplaannyiszor ütötte meg az amerikait, mint Wilder a brit óriást. A találkozó meglehetősen egyoldalú volt. A pontozók azonban döntetlenre hozták a meccset. Ezért aztán újra összecsaptak a felek, és ekkor már a brit nem bízta az ítészekre a döntést, döntő fölénnyel egyértelműsítette, ki a jobb. Erre jött a harmadik felvonás, ami leginkább Wildernek nem hiányzott, még úgy sem, hogy kétszer ő is padlóra küldte Furyt, mert a végén óriási verést kapott. Ezzel tovább bonyolódott a helyzet a királykategóriában.

Hogyan tovább? Furynak Usziktól kellene begyűjtenie a négy vb-övet? Vagy Joshua képes lesz a „derékszíjakat” visszaszerezni? És akkor mégiscsak létrejön a brit–brit csata? Ezekre a kérdésekre bizonnyal az idő adja meg a végleges választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!