jegyzet

2021.11.12. 06:30

Egy kisváros nagyjai

Petrik József

Egykor a mindössze húszezer lakosú Oroszlány igazi sportváros volt. Híres volt a Bányász kosárlabdacsapata, népszerűek a labdarúgói, nemzetközileg is sikeresek a súlyemelői, és válogatottak sorát adta az ökölvívó- szakosztály. Napjainkra leginkább kosarasairól ismert a város sportélete. Egy helyi önkormányzati képviselő mesélte, hogy pártállástól függően bőven akadnak viták a testületi üléseken, ám, ha a helyi, élvonalbeli kosárcsapat, az MVM-OSE Lions – amely szurkolók szerint az egykori bányászcsapat örököse – támogatása kerül napirendre, a városatyáknak egyhangúan pozitív a döntése. A hagyomány persze kötelez, ahogy a kosármeccseken kifeszített molinó is hirdeti, hiszen az „oroszlányi oroszlánokat” a szurkolók egyértelműen az Oroszlányi Bányász SK utódjának tekintik.

Amíg nem készült el az új kosárlabdacsarnok, a közeli tornateremben léptek pályára a helyi „palánkdöngetők”. Akkoriban érdemes volt legalább egy órával a találkozó előtt kimenni a helyszínre, ha legalább állóhelyet akart fogni az ember. Manapság is fantasztikus a találkozókon a légkör, ám az egykori hangulat visszaadhatatlan. Holott az OSE újra élcsapat kezd lenni, bár az elődök remeklésétől még egy kissé elmarad. Persze van idejük, hogy utolérjék az „ősöket”, jelenleg karnyújtásnyira van tőlük a képzeletbeli dobogó.

Az ökölvívókról és a labdarúgókról már ugyanez – minden fenntartás nélkül – nem mondható el. Ellenben

a helyi súlyemelő egyesület újra komoly életjeleket ad magáról.

A sportág szerelmesei bizonyára még mindig emlékeznek az olimpiai bronzérmes, szakításban világbajnok Benedek Jánosra, a világbajnoki bronzérmes, kontinenselső Tóbiás Veronikára, a szakításban vb-t nyert Balázsfi Zoltánra vagy a világ- és Európa-bajnok Bagócs Jánosra. Közülük Benedek és Bagócs a tudásukat edzőként is kamatoztatták.

Sőt, Bagócs Jánosnak a keze alatt most is két olyan ifjú hölgy dolgozik, akik visszahozhatják az oroszlányi súlyemelés egykori fényét. Szalai Lili és Mikhel Eszter nevét minden bizonnyal érdemes megjegyezni, szinte biztosra vehető, hogy hallunk még a két tinédzserről, akik korosztályukban és súlycsoportjukban – itthon – verhetetlenek. Miközben a nemzetközi porondon is egyre inkább mutogatják oroszlán(y)körmeiket. Lili korosztályos rekordjaiból pedig már Dunát lehet rekeszteni. Hogy sokra hivatottak e fiatal emelők, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jóval érettebb riválisaik között, a tatai felnőtt ob-n mindketten a dobogó harmadik fokára állhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!