JEGYZET

2017.12.16. 06:30

Árulkodó számok

Pajor-Gyulai László

A számok tényleg nem hazudnak, viszont rengeteget árulkodnak. Ha például azt nézzük, hogy az NB I-es futball-bajnokság első három helyezettje nemigen hederít az MLSZ fiatalok szerepeltetését ösztönző ajánlására, akkor ennek is megvannak a maga tanulságai. A tabella élén álló Ferencváros az ősszel 404 percet adott olyan, reményteljes ifjú tehetségeknek, akik saját nevelésűnek számítanak és még nem ünnepelték meg a 20. születésnapjukat. Sőt, csaknem pontosabb lenne egyes számot használni, mert ebből az időből 344-et egyetlen játékos, Csernik Kornél kapott, mindenki másnak mindössze egy kerek óra jutott az őszi tizenkilenc fordulójában.

A második helyen telelő Videotonban 170 percnyi lehetőséget kaptak a feltételeknek megfelelő fiatalok, a harmadik Debrecen pedig mindössze 55 percre nyitotta ki az ifjú tehetségek előtt az élvonal kapuját. Nem nélkülözi az iróniát az a tény, hogy a legkevesebb időt a fiatalok egy „tanintézményben”, a Puskás Akadémiában kapták, illetve kapta Sallai Roland, aki a nyáron 26 percet töltött a pályán, azóta pedig a ciprusi APOEL játékosaként a Bajnokok Ligájában is megmutathatta a képességeit.

Az adatokat a Haladás honlapja gyűjtötte ki, nyilván a saját büszkesége okán is, hiszen éppen a kiesés ellen harcoló szombathelyiek vetették be a legtöbbször a húsz éven aluliakat, bár a hajrában aratott három bravúros győzelmet már a rutinosabb futballistákra támaszkodva érte el a Haladás.

A számok alapján nem lenne korrekt bármelyik klubot is minősíteni, hiszen az MLSZ ajánlása tényleg csak ajánlás, és ha valakinek nem kell az a pénz, amely a fiatalok szerepeltetésével jár, lelke rajta; a magyar futball hosszú távú érdeke pedig üres érv akkor, amikor mindenütt a mai eredmény alapján dőlnek el sorsok és egzisztenciák. Ráadásul ezek a számok éppen arról árulkodnak, hogy ha egy klub nemcsak megúszni akarja a kiesést, hanem dobogós álmokat sző, ki akar lépni a nemzetközi porondra, akkor ezt csak érett, idősebb játékosokkal, gyakran légiósokkal érheti el. Nem tolonganak mögöttük olyan fiatalok, akik letépnék róluk a mezt, akik zálogai lehetnének a sikernek.

A tömegesítés sikerrel járt, nagyságrendekkel többen futballoznak az országban, mint hét-nyolc évvel ezelőtt, ám a mennyiség a jelek szerint nem párosul minőséggel.

A fiatalítás ösztönzése így nem több puszta jelszónál,

és hiába jár érte pénz: bankjegyek még soha egyetlen gólt sem szereztek. Ahhoz futballisták kellenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!