Interjú

2018.08.09. 07:00

A crossfit-vébé magyar ezüstérmese néha „falra mászik”

Hatalmas versenyben a második helyet hozta el Horváth Laura az amerikai Crossfit Gamesen, amire mindenki felkapta a fejét, még ha sokan nem is tudják, hogyan is néz ki ez a sportág. De hogyan tovább az elképesztő siker után?

A Magyarországon szinte ismeretlennek számító crossfit selejtezőkörében közel félmillióan vettek részt, ami tovább növeli az eredmény értékét. De mi is ez a crossfit, és hogyan tovább a csodás helyezés után? Ezekről is kérdezte a Bors Horváth Laurát.

Adja magát a kérdés, mi a crossfit?

Nagyon összetett sportról van szó, ami több sportág kereszteződéséből állt össze, minden van benne, amit csak el lehet képzelni: állóképességi sportok, mint a futás, az úszás, a biciklizés, aztán olimpiai súlyemelés, erőemelés, olimpiai gimnasztikai gyakorlatok, kézenjárás, fekvőtámasz, húzódzkodás. Ha csak egyikre vagy másikra specializálódsz, akkor nem fogsz tudni kiemelkedően teljesíteni. A lényeg, hogy ezekből aztán vagy egy időintervallumon belül kell minél többet megcsinálni, vagy minél gyorsabban egy adott ismétlésszámot teljesíteni.

Mennyi idődet veszi el az edzés?

Mivel nem dolgozom, minden nap tudok ezzel foglalkozni.

Felkelek, eljövök a terembe, aztán pihenek, regenerálódom, és megint edzem.

Vannak úgynevezett aktív regenerációs napjaim, heti kétszer járok masszázsra, járok szaunába és fizioterapeutához. Azért vannak persze barátaim is, ugyanúgy próbálok rájuk is, a családomra is fókuszálni és energiát fordítani. Nekem is megvan a szociális életem, bár nem biztos, hogy ugyanolyan intenzív, mint más embereknek. A legtöbb barátom azért a sportolók közül kerül ki, és ők tudják, mennyire fontos ez nekem, úgyhogy megértenek.

Benne volt a levegőben, hogy ilyen kiugróan szerepelsz majd a versenyen?

Mindig is sportoltam, mindig is versenyeztem és mindig győzni akartam.

A crossfitet öt éve csinálom, azóta indultam több komolyabb versenyen is, tavaly januárban már sikerült egy második helyet megszereznem egy jelentős nemzetközi versenyen. Ott többen is voltak az itt indulók közül, de máshol is versenyeztem már ezek ellen a lányok ellen. Azt nem tudnám persze megmondani, ők mennyire ismertek engem. Tudtam, hol vagyok a mezőnyben. Reális célnak tűnt, hogy bekerüljek az első ötbe, azon belül pedig mindennek ugyanúgy örültem volna.

Hogy kell elképzelni egy versenyt, amire közel félmillióan jelentkeznek?

Először fel kell töltened az eredményedet egy adatbázisba, plusz egy videót, hogy szabályosan teljesítetted a feladatokat, amit egy bírónak is jóvá kell hagynia. Aztán különböző regionális versenyek következnek, végül a nyolc régióból öt-öt versenyző vesz részt az amerikai Crossfit Gamesen. A verseny szerdán kezdődött, rögtön öt számmal, utána pihenő nap volt, majd a további négy napban naponta két számmal folytattuk.

Összesen 13 számban kellett összemérnünk a tudásunkat.

Nálunk alig ismerik a sportágat, kint hatalmas kultusza alakult ki, miben látszik ez?

Itthon például összvissz 6-10 crossfit terem van, Amerikában viszont találsz olyan várost is, amiben van vagy háromszáz. Itthon a többség nem tudja, mi ez, és ha kérdezik, akkor el kell mondanom, mit sportolok, amit persze nagyon szívesen megteszek. Odakint ilyesmire nincs szükség. (Mint a Bors írja, Laura nem is magyar, hanem kanadai edzővel, Michelle Letendrével készül, a verseny előtti egy hónapot is vele töltötte Kanadában, amit saját zsebből fizetett, mert itthon persze nem talált még olyan szponzort, aki ezeket állni akarná, illetve tudná. És hogy miből fizeti? A korábbi versenyeinek a jutalmait forgatja vissza.)

Korábban falmászó voltál, nem zavart, hogy megizmosodtál a crossfittől?

Mindenkinek megvan a szépségideálja, ez a sportolói alkat is egy alkat, van, aki ezt kedveli, van, aki meg nem, és mondjuk a vékony alkatot kedveli.

Nekem nem az a fontos, hogy nézek ki, az csak egy plusz, hogy izmos mondjuk a karom vagy a combom, hanem az, mire vagyok képes, hogy mire képes a testem.

Ha valaki beszól az utcán, miután meglát shortban és ujjatlan pólóban, az az ő problémája. Ha valakinek ez nem tetszik, nézzen más felé.

Nemrég jött ki egy felmérés, miszerint a magyar a világ egyik legelhízottabb nemzete. Miért ajánlanád másnak a sportolást?

Én őszintén szólva el se tudnám képzelni nélküle az életemet annyira szerettem illetve szeretem a sportokat, a versenyzést. Nem csak a crossfitet. Nagyon szerettem volna kijutni az olimpiára, és most, hogy a falmászás olimpiai sportág lett, arra is gondoltam, hogy visszamenjek a falat mászni. A sportolás nagyon pozitív dolog, feltölt, segít, hogy jól érezd magad a bőrödben. Nem kell mindenkinek profinak lennie és versenyeznie. Csinálják azért, mert fizikailag és lelkileg is jót tud tenni. Ha arra oda tudnak figyelni, mit vegyenek fel, akkor ne hanyagolják el a testüket sem.

Borítókép: Horváth Laura. Forrás: games.crossfit.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!