tapasztalt

2019.04.06. 07:10

Az újságírókért dolgozik mostantól Amal Clooney

Olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen.

Lebanese-British human-rights lawyer Amal Clooney holds a press briefing on his Media Freedom Campaign on April 5, 2019 in Dinard, western France, in the margins of the G7 Foreign ministers meeting to prepare the G7 Summit in Biarritz which will take place from August 25 to 27, 2019. (Photo by Damien MEYER / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Damien Meyer

A brit kormány globális médiaszabadság-védelmi nagykövetévé nevezte ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet.

A londoni külügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint Hunt és Amal Clooney – George Clooney Oscar-díjas amerikai színész felesége – jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben.

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek.

Jeremy Hunt a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az újságírók elleni erőszak riasztó mértéket öltött, és efölött nem szabad szemet hunyni.

Hunt szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása – hangsúlyozta a brit külügyminiszter.

Amal Clooney a brit külügyi tárca pénteki közleményében kiemeli: az újságírók védelmében kifejtett jogi tevékenysége során közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogy miként vesznek célba és börtönöznek be riportereket, csak azért, hogy elhallgattassák őket és megakadályozzák a szabad média működését.

Hozzátette: olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy Nagy-Britannia júliusban nagyszabású nemzetközi konferenciát rendez a médiaszabadságról és az újságírók védelméről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!