aukció

2019.12.06. 13:37

Elárverezik a Grateful Dead egykori frontemberének gitárját

Akár 400 ezer dollárt is adhatnak érte.

Medicine Man Bobby Henry of the Seminole Tribe of Florida stands next to a poster of the late Grateful Dead lead singer Jerry Garcia during a news conference at the Hard Rock Cafe in Times Square 07 December 2006 to announce that the Tribe bought the international restaurant chain, including its massive collection of rock 'n' roll memorabilia, in a 965 million USD deal with Rank Group. The Hard Rock Cafe first opened in London in 1971. AFP PHOTO Timothy A. CLARY (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Akár 400 ezer dollárt (119 millió forintot) is adhatnak Jerry Garciának, a Grateful Dead egykori alapítójának, frontemberének viharvert, Alligator nevű gitárjáért egy jövő heti Los Angeles-i árverésen.

Az Alligator becenevet a ráragasztott, zöld alligátort ábrázoló matricáról kapta a Fender Stratocaster, melyen Garcia többek között a Grateful Dead 1972-es európai turnéján pengetett – közölte a Bonhams aukciósház csütörtökön.

„Azért különleges, mert ez volt az első gitár, amit Garcia elnevezett. Ezután lett híres arról, hogy nevet adott a gitárjainak” – mesélte a Reutersnek Giles Moon, a Bonhams zenei relikviákkal foglalkozó osztályának igazgatója.

Úgy tudják, az 1955-ben készült hangszert Graham Nash brit zenész adta Garciának.

„Jerry gitározott Nash egyik albumán, aki köszönetképpen vette neki a gitárt. Állítólag egy texasi zálogházban találta és 1970-ben ajándékozta Jerrynek. Ezután három évig ez volt Garcia kedvenc gitárja” – folytatta.

A 250-400 ezer dolláros ár Moon szerint szerény becslés, sokkal többért is elkelhet Garcia zenészi nimbusza és a hajdani zenekar ma is lelkes rajongótábora miatt.

Egy 2017-es jótékonysági aukción 1,9 millió dollárt adtak Garcia egy Wolf-gitárjáért.

Az Alligátor a december 10-i árverésen Garcia életének 70 további relikviájával együtt vár a licitálókra.

Jerry Garcia, a kaliforniai ellenkultúra legendás zenekarának alapítója és motorja 1995-ben, 53 évesen halt meg szívrohamban.

Egy Martin D-28 akusztikus gitár, melyen a zenész 1970-es kanadai turnéján játszott, 30-50 ezer dollárért, egy aligátort ábrázoló akvarell, melyet 1992-ben festett Garcia, 6 ezer dollárért kelhet el a becslések szerint.

A rockgitárok a gyűjtők körében a legnépszerűbb aukciós darabok közé sorolhatók.

A Pink Floyd zenésze, David Gilmour egy fekete Fender Stratocastere tartja a világrekordot, egy 2019-es New York-i árverésen 3,9 millió dollárt ért egy vevőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!