90. gálaest

2018.02.28. 19:44

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is esélyes az Oscar-díjra (videó)

A szavazatok megszámlálásával a tavalyi fiaskó után is a PricewaterhouseCooperst bízták meg, és a cég gondoskodik arról is, hogy a díjak átadásának pillanatáig ne szivároghassanak ki az eredmények.

Szerdán lezárult az Oscar-szavazás: a mintegy nyolcezer tagú amerikai filmakadémia szavazásra jogosult tagjai postán vagy online küldhették el szavazatukat, amelyek összesítéséből magyar idő szerint hétfőn hajnalban derül ki, hogy kik és mely produkciók kapják a rangos hollywoodi filmdíjat a 90. Oscar-díjátadó gálaesten.

A szavazatok megszámlálásával a tavalyi fiaskó után is a PricewaterhouseCooperst bízták meg és a cég gondoskodik arról is, hogy a díjak átadásának pillanatáig ne szivároghassanak ki az eredmények.

A Los Angeles-i Dolby Színházban helyi idő szerint vasárnap este 24 kategóriában adják át az Oscar-szobrokat.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is esélyes az Oscar-díjra. A rendező, a film producerei és néhány stábtag személyesen is részt vesz a gálán.

Tavaly a legjobb film díjának átadásakor a PricewaterhouseCoopers egyik munkatársa hibázott, rossz borítékot adott oda a díjat átadó Warren Beattynek és Faye Dunawaynek, ezért az élő adásban először a Kaliforniai álom című filmet hirdették ki győztesnek, csak pár perccel később derült ki végül, hogy a Holdfény nyerte az Oscar-szobrot.

Az Oscarok történetében páratlan botrány miatt néhány fontos változást vezettek be: ezek között szerepel, hogy míg eddig csak a PricewaterhouseCoopers két alkalmazottja tudta a győztesek nevét, idén először egy harmadik személyt is kijelöltek arra, hogy felügyelje a borítékok átadását és a nyertesek bejelentését.

A legtöbb, 13 kategóriában Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapott Oscar-jelölést. A legjobb film díjáért kilenc produkció, a mexikói rendező alkotásán kívül a Dunkirk című második világháborús dráma, a Lady Bird című film, a Három óriásplakát Ebbing határában című thriller, a Tűnj e! című horror, a Szólíts a neveden!, A legsötétebb óra, a Fantomszál és A Pentagon titkai című Spielberg-film van versenyben.

A világszerte, Magyarorzágon a Duna Televízióban közvetített élő gálaműsort idén is Jimmy Kimmel vezeti, a műsor két producere pedig ismét Michael De Luca és Jennifer Todd.

Címkék#Oscar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!