hűtlen kezelés

2017.08.23. 19:37

Házi őrizetbe helyezték a moszkvai sztárrendezőt

A bíróság döntése alapján a rendező nem hagyhatja el Moszkvát, lakhelyét, nem járhat be a színházba és nem vehet részt semmilyen filmforgatáson.

Elutasította az óvadék ellenében szabadlábra helyezési kérelmét és házi őrizetbe helyezte október 19-ig az illetékes moszkvai bíróság Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőt, a moszkvai Gogol Központ művészeti igazgatóját, akit hűtlen kezelés vádja miatt kedden vettek őrizetbe Szentpéterváron.

A bíróság döntése alapján a rendező nem hagyhatja el Moszkvát, lakhelyét, nem járhat be a színházba és nem vehet részt semmilyen filmforgatáson.

Az óriási közérdeklődés mellett tartott szerdai bírósági meghallgatáson az államügyész a rendező házi őrizetben tartását kérte október 19-ig, míg Szerebrenyikov és ügyvédje a szabadon engedés mellett érvelt, hatalmas összegű óvadékot felajánlva.

A tárgyaláson számos neves orosz színész, színházigazgató és rendező megjelent, a bíróság épületénél összegyűlt több száz fő tömegből sokan helyhiány miatt nem jutottak be a tárgyalóterembe.

Szerebrennyikovot 68 millió rubel (csaknem 300 millió forint) elsikkasztásával vádolják, amelyet a kormány egy színházi előadásra adott. A rendező tagadta a vádat, és hangsúlyozta, hogy együttműködött és együttműködik a hatóságokkal az ügyben. Ügyvédje azzal érvelt, hogy a sztárrendezőre számos befejezetlen feladat vár, a színházak és egy általa forgatott játékfilm számít a munkájára.

Az államügyész azonban arra hivatkozott, hogy a vádlott nem volt hajlandó tanúvallomást tenni, és lehetősége van arra, hogy elhagyja az országot, ezért kérte a házi őrizet elrendelését.

A 68 millió rubeles, vagy bármilyen összegű óvadékot Irina Prohorova, egy neves irodalmi újság főszerkesztője ajánlotta fel. Prohorova a bíróság előtt azzal érvelt, hogy a rendező „Oroszország büszkesége, az általa vezetett Platform projekt az orosz színházat világszínvonalra emelte. Munkásságnak köszönhetően az orosz színház azzá vált, amilyennek lennie kell” – hangoztatta.

A tárgyalóteremben és az azon kívül egybegyűltek „Szabadságot!” és „Kirill!” felkiáltásokkal álltak ki a rendező mellett, többször is megszakítva a tárgyalást.

A 47 éves színházigazgatót májusban már egy rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, de később elengedték. Útlevelét viszont bevonták, hogy ne hagyhassa el az országot.

Augusztus elején azonban Szerebrennyikovra terhelő vallomást tett egy sikkasztási ügy gyanúsítottja, a rendező saját cégének letartóztatásban lévő volt főkönyvelője.

Letartóztatása megdöbbentette a művészeti közösséget.

„Kirill Szerebrennyikov világszínvonalú rendező, és ez a (tárgyalás) intő jel a választások előtt”

- hangoztatta Viktor Senderovics, író, rendező az egyik orosz televíziónak nyilatkozva.

Borisz Akunyin író is cenzúraként bélyegezte meg Szerebrennyikov őrizetbe vételét, amelyet szerinte közvetlenül a Kremlből rendeltek el.

A múlt hónapban a moszkvai Nagyszínház lefújta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev balettlegenda életéről szóló, Szerebrennyikov által rendezett balett világpremierjét, meg nem nevezett kulturális minisztériumi források szerint azért, mert a darab kitért volna az 1993-ban 53 évesen AIDS-ben elhunyt homoszexualitására is, márpedig e téma tabu Oroszországban.

A szókimondó Kirill Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója.

Szerebrennyikov szeptemberben a Stuttgarti Állami Operában rendezné az új szezon első premierjét, a Jancsi és Juliskát, Engelbert Humperdinck meseoperáját.

Az operaház fődramaturgja, Sergio Morabito, aki augusztusban Moszkvában találkozott Szerebrennyikovval, azt mondta, hogy a hűtlen kezeléssel kapcsolatos vádaknak nincs semmi alapjuk, az állami támogatásból a rendező „magas színvonalú és roppant sikeres művészeti programot valósított meg”, és szerinte Oroszországban jelenleg „nincs még egy olyan művész, akinek hazai és nemzetközi kisugárzása az övéhez fogható lenne”.

Szerebrennyikov A diák című filmjét a 2016-os cannes-i filmfesztiválon a Francois Chalais-díjjal tüntették ki, Árulás című mozija a velencei filmfesztiválon versenyzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!