a rák nem válogat

2019.07.02. 13:13

Veszélyes betegséggel küzdött meg Mádai Vivien

A műsorvezető előtt lepergett az élete, amikor meghallotta a lesújtó orvosi diagnózist.

Hot!-összeállítás

Fotó: Vadnai Szabolcs

Gondoljunk csak bele, milyen lelki gyötrelmeken kell átmennie egy édesanyának, mire oda mer állni a családja elé, hogy közölje: súlyos betegség támadta meg a szervezetét. Zétény még csak négy és fél éves, túl kicsi ahhoz, hogy megértse, mi történt az édesanyjával, de ő is érezte, hogy valami nincs rendben – írja a Hot magazin cikke alapján a Vasárnap Reggel.

A TV2 műsorvezetőjénél a rák egyik legagresszívabb fajtáját, a melanomát diagnosztizálták még hónapokkal ezelőtt. Több vizsgálat és rengeteg álmatlan éjszaka után nem volt más választása: kés alá kellett feküdnie, nem is egyszer.

Rettegett az áttétektől

A Mokka sztárja áprilisban töltötte be a 30. életévét, és a jeles alkalom kapcsán vallotta be a nyilvánosságnak: megküzdött a gyilkos kórral.

„Amikor kiderült, annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnt, hogy fel sem fogtam tulajdonképpen, mi is ez. Pedig pontosan tudtam a jelentését, a kialakulásának okát és a túlélési esélyeit” – kezdte az Instagramon Mádai Vivien, aki nem omlott össze, csak arra koncentrált, hogy mihamarabb meggyógyuljon.

A melanoma fő veszélye nem az elsődleges daganat, hanem a belőle igen agresszíven terjedő áttétek. Éveken át növekszik a testünkön, majd hónapok alatt végezhet velünk.

„Minden egy anyajeggyel kezdődött, és ért is véget. Előremegyek a történetben... Mert szerencsém volt, őrült nagy szerencsém. Több vizsgálat és pár hét álmatlan éjszaka után kiderült, hogy időben vették észre, még nem adott áttétet, így 2 műtéttel és további ellenőrzésekkel megúsztam” – folytatta a műsorvezető.

„Ugrálhatnék most virágfal előtt 30-as számokat formázó aranylufikkal, de ehelyett most inkább arra kérlek Titeket, hogy ha van le­he­tő­sé­ge­tek – márpedig van –, menjetek el egy kontrollra, nézessétek meg a bőrötöket, váljon ez egy rendszeres rutinná. Felelős felnőttnek tartom magam, persze az örök gyermeki lelkesedésemmel, de ennek köszönhetem, hogy ez a betegség időben kiderült, orvosolva lett.”

Fotó: Hot!

Fontos a rendszeres rákszűrés

Dr. Solymosi Ágnes bőrgyógyász-kozmetológus elmondta lapunknak: a daganatos bőrbetegségek előfordulása az elmúlt évtizedben rohamosan növekedett. A rákos anyajegyek kialakulásának hátterében a genetikai meghatározottságon túl számos tényező játszik fontos szerepet.

„A napjainkban fokozódó UV sugárzás mellett más környezeti hatások is jelen vannak az életünkben. Közismert, hogy a gyermekkorunktól elszenvedett napfényártalom nem felejtődik el, sőt összeadódik, így felnőttkorunkra számos kellemetlen bőrelváltozás okozójaként szerepel, úgymint korai ráncosodás, pigmentfoltok, de mindezek közül a legfontosabb a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulása” – vázolta az Art Medic Esztétikai Központ és Plasztikai Sebészet orvosa.

A bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, tekintettel arra, hogy számos fórumon hangsúlyozzuk az egészségmegtartó magatartás fontosságát, szűrés jelleggel mindenkinek javasolt elmennie bőrgyógyászhoz. A vizsgálat során kitüntetett figyelmet fordítunk a rosszindulatú bőrdaganatok felismerésére, a rizikócsoport-meghatározásra, de az egyéb, nem rosszindulatú bőrelváltozások diagnózisa és akár eltávolítása is megtörténik ezen vizsgálatok alkalmával.

Solymosi doktornő hozzátette: az emberi szervezetben előforduló összes daganatos betegség közül az egyik legagresszívabb a melanoma. „Rizikófaktornak számít a világos bőr és hajszín, a családban előforduló melanoma, illetve a bőrön meglévő nagy számú anyajegy. A rosszindulatú bőrdaganat kialakulhat már meglévő anyajegyből vagy a bőr egy olyan területén, ahol korábban semmi sem volt. Ilyenkor a kezdeti stádiumban nehéz az elkülönítés az anyajegyektől. A legfontosabb, hogy idejekorán felismerjük, és ezután a melanoma kezelésének leghatásosabb módja az időben történt felismerés és sebészi eltávolítás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni korai felismerésének fontosságát, hiszen agresszív tulajdonsága révén a daganat korai stádiumban képes áttétek képzésére, amelyek kezelése ritkán eredményez teljes gyógyulást. A rendszeres orvosi anyajegyvizsgálat és -önvizsgálat lényegesen megnöveli annak esélyét, hogy a melanomát és más rosszindulatú elváltozásokat kellően korán felismerjük.”

Milyen naptejet használjunk?

A nyaralás a strandolásról és a napozásról szól. Egy csúnya leégés azonban könnyen megkeserítheti az élményeinket, ráadásul hosszú távon is súlyos következményei lehetnek.

A faktorszám azt határozza meg, hogy a megégés pillanatáig mennyiszer több időt tudunk a napon tölteni a fényvédő használatával, mint nélküle. 30-as faktorszám alatt nem érdemes fényvédőt vásárolni, a jó minőséget gyártó márkáknál nem is találhatunk ennél alacsonyabb faktorszámot. A világos bőrűek, hajúaknak és szemszínűeknek a nagyobb, 50-es faktorszám ajánlott. Mindenképpen olyan napvédőt vásároljunk, ami UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!