elismerés

2019.07.17. 22:42

Világhírű hangszergyártól kapnak életműdíjat a Szörényi testvérek

Szörényi Levente és Szabolcs többek közt Höfner tipusú gitárokon is zenéltek, ezért is döntött úgy a gitárgyár vezetősége, hogy életműdíjjal tünteti ki a magyar zenészeket.

Forrás: MTVA Fotó

Fotó: Zih Zsolt

Nem kérdés, hogy Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs ott vannak a magyar beat-éra legemblematikusabb alakjai között. Már csak azért is, mert az Illés együttes munkássága honosította meg az akkor nyugati lázadó beat-zenét Magyarországon.

Szörényi Levente és Szabolcs többek közt Höfner tipusú gitárokon is zenéltek, és éppen ezért döntött úgy a gitárgyár vezetősége, hogy életműdíjjal tünteti ki a magyar zenészeket.

Szörényi Levente az Illés-együttes koncertjén 1970-ben Fotó: Fortepan/Nagy Zoltán

A cég vezetői személyesen lesznek ott Magyarország legnagyobb Beatles-eseményén, az Országos Beatles találkozón, ahol át is adják az életműdíjakat Szörényiéknek.

Szörényi Szabolcs az Illés együttes koncertjén 1970-ben Fotó: Fortepan/Nagy Zoltán

A találkozó főszervezője, Derecskei Zsolt megtiszteltetésnek tartja, hogy a Höfner gitárgyár az Országos Beatles találkozót választotta és őket kérte föl, hogy közvetítsenek a Szörényi testvérpár felé. „Hatalmas öröm számunkra, hogy mindkét fél elfogadta meghívásunkat az eseményre, és személyesen lesznek jelen mind a hangszergyár vezetősége, mind pedig Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs” – mondta az Origonak a főszervező.

Az Országos Beatles találkozó augusztus 11-én lesz a budapesti Kobuci Kertben.

A Höfner gitárgyár

A céget 1887-ben alapította Karl Höfner a németországi Schönbach-ban (jelenleg Luby, Csehország). Kezdetben főleg vonós hangszereket készítettek, majd később akusztikus, illetve elektromos gitárokat. Hangszereik jellegzetessége a hegedűkészítésből megmaradt formavilág és technológia. Világsztárok használtak Höfner hangszereket: a márka legismertebb kedvelője Paul McCartney, aki a gyártó híres, hegedűre emlékeztető, 500/1 típusú basszusgitárját használja.

Borítókép: Szörényi Szabolcs és Szörényi Levente énekes, zeneszerzők a DTK – D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!