mire számítottak?

2021.03.01. 07:54

Testvéreikkel vitette volna el a balhét a korlátozásokat megszegő páros

Egy harminckilenc éves férfi és negyvenhét éves élettársa testvéreik adataival próbálta meg félrevezetni a rendőröket egy ellenőrzés során.

sonline

Fotó: Shutterstock

A vádlottak 2020 áprilisában egyik ismerősüknél tartózkodtak Balatonkeresztúron. A férfinak az esti órákban megtetszett vendéglátója kocsija, amit kipróbálásra kölcsönkért tőle. Jogosítványa azonban nem volt, de erről az ismerőse nem is tudott. A vádlottak ezután Balatonkeresztúr térségében autóztak, amikor este tíz óra körül meglátták a Marcali Rendőrkapitányság út menték várakozó járőreit, ezért a férfi gyorsan megfordult, és igyekezett a kölcsönautóval elhagyni a helyszínt. A rendőröknek azonban rögtön feltűnt a gyanúsan viselkedő autós, ezért rövid üldözés után intézkedés alá vonták a párost.

Mivel a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a járványhelyzet miatt nem hagyhatták volna el tartózkodási helyüket, illetve a férfinak jogosítványa sincs, ezért saját adataik helyett mindketten testvéreik adataival igazolták magukat. A járőrök ugyan ellenőrizték a vádlottak által bediktált adatokat, azonban nem észleltek olyan nyilvánvaló eltérést, ami kétséget ébresztett volna bennük. A férfival szemben a kijárási korlátozások megsértése és a vezetői engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési feljelentést tettek, míg élettársát 30.000,-Ft helyszíni bírsággal sújtották.

Az eljárás során a hamisan megvádolt testvérek azonban tisztázták magukat, és rövid időn belül kiderült az is, hogy a vádlottak éltek vissza adataikkal, akik beismerték a bűncselekmények elkövetését.

A Marcali Járási Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat azzal a párossal szemben. Az ügyészség a Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!