Választás 2010

2010.04.12. 20:33

Egy körből kimaradva, egy körbe bekerülve

Bertalan Péter szerint a labda fel van adva a Fidesznek, melyben regionális arcok megjelenése várható.

Balassa Tamás

Somogy számára a választások első fordulója letisztult és homogén képet eredményezett, minden eldőlt, így a következő, országosan rendkívül érdekesnek ígérkező két hét közvetlen történéseiből a megye kimarad.

Bertalan Péter történész-politológus, a Kaposvári Egyetem tanszékvezető egyetemi docense ettől függetlenül hosszú távon lényeges „területi hatásokkal” számol. Mint kérdésünkre hétfőn elmondta: a kétharmados felhatalmazású kormányalakításra készülő Fidesz-KDNP-ben szükség lesz a meghatározó arcok frissítésére, bővítésére.

– A rendszerváltás utáni magyar pártstruktúra legnagyobb gyűjtőpártjában az „ős-Fideszhez” képest jelentős személyi változások várhatók – mondta Bertalan Péter. – Kialakul a rendszerváltó erő negyedik koncentrikus köre, melyben fontos helyet kaphatnak az önkormányzati szférából érkező regionális politikusok. A személyi alapú pozíciókeresés és a szakmapolitikai mozgások összessége, a megfelelő feladathoz a megfelelő ember beillesztése és beilleszkedése megújulást idéz elő a pártban. Ami nem megy majd súrlódás nélkül.

Bertalan Péter elmondta: a következő két hétben felforrósodik a korábbi jeges, rideg, távolságtartó kampány. Különösen azokban a választókerületekben várható nagy küzdelem, amelyekben a Fidesz-KDNP és az MSZP-s jelölt között szoros az állás. Nem elhanyagolható az LMP-s jelöltek szerepe sem. A politikatörténeti rekordot felállító, és a pártpalettán nehezen elhelyezhető szervezetnek a következőkben mutatott viselkedése és döntései árulkodóak lehetnek. Ennek a súlyát érzik a Lehet Más a Politika stratégái is. Az LMP-ről jelenleg az a kép él az emberekben, hogy a politika tiszta, eredeti küldetését viheti győzelemre.

– Nem hiszek a politika tiszta, eredeti küldetésében – magyarázta Bertalan Péter történész-politológus. – A politika alternatívák, érdekérvényesítések és hatalomgyakorlási technikák rendszere. Ez a rendszer a szövetségekről szól, beleértve a soha meg nem szüntethető szövetségek felbontását és a soha meg nem köthető szövetségek megkötését. A politika bináris kódja, ha úgy tetszik, hogy kormányból és ellenzékből, sikeresekből és sikertelenekből áll.



Bertalan Péter szerint a 2010-es parlamenti választás korszakos jelentőségű, ami hosszú távra eldönthet számos kérdést. Fel van adva a labda a Fidesz számára. Rövidesen kiderül, hogy a kormányra készülőknek van programja, s az már most biztos, hogy nincs, nem lesz száznapos türelmi idő velük szemben. A makrocselekvések látszatának hamar meg kell jelenniük mikroszinten, az ideológiai hátterű kommunikáció ugyanis sokáig nem fedheti el a napi életkörülmények javulásának kiéhezett vágyakozását. Egyebek között ez a kijózanító felelősség volt érezhető Orbán Viktor első fordulós beszédének visszafogottságában, véli Bertalan Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!