Választás 2010

2010.04.12. 19:08

Lamperth Mónika: ki kell elemezni, miért veszítettünk

A győztesek után a veszteseket is megkértük, értékeljék a választás első fordulójának végeredményét.

SH összeállítás

Sajnálatos, de nem meglepő az eredmény – állapította meg Kolber István, aki a fideszes Gelencsér Attila mögött végzett a somogyi 2. választókerületben, s így a szocialista honatya elveszítette négy éve megszerzett egyéni mandátumát, ám a területi listáról azért bekerült az országgyűlésbe. – Az elmúlt időszak kormányzása, a hibák, valamint a Fidesz negatív kampánya előrevetítette, mi fog történni. Olyan voksoláson vagyunk túl, ahol az egyéni teljesítményeknek nem volt jelentőségük, mindent meghatározott a párthovatartozás. Tisztában voltunk vele, hogy az elmúlt egy év megszorításai nem erősítenek bennünket, de az ország sorsa előbbre való az egyénénél.

– Tudomásul vesszük az eredményt, de még nincs vége a kampánynak: 57 helyen kerül sor második fordulóra, s azért kell küzdenünk, hogy megakadályozzuk, egy párt kétharmados többséget szerezzen az országgyűlésben – mondta Kolber István. – A munkámban a jövőben sem változik semmi, továbbra is Somogyért dolgozom, s természetesen kiemelt figyelmet fordítok a választókerületemre.

– Várható volt, hogy a Fidesz nyeri a választásokat – jelentette ki Lamperth Mónika, aki az elmúlt három ciklusban megnyerte a somogyi 1. választókörzetet, ám most alulmaradt a legutóbb legyőzött fideszes Heintz Tamással szemben. – Annak kifejezetten örülök, hogy a választók közel 27 százaléka rám voksolt: ez nyolccal több, mint amit az MSZP országosan, s hárommal, mint amit a körzetben szerzett. Gratuláltam Heintz Tamásnak, aki a többi fideszes képviselőhöz hasonlóan nagy többséggel győzött, ami azonban nagy felelősséget is jelent: az MSZP 1994-ben már átélt hasonlót Somogyban, akkor mi nyertük meg az összes körzetet.

– A szocialista pártnak az ellenzéki munka mellett komoly feladata lesz, hogy elemezze az okokat, melyek a választási vereséghez vezettek – tette hozzá Lamperth Mónika. – Számomra is átalakul a parlamenti munka, hiszen az elmúlt két ciklusban miniszterként a munkám nagyobb részét az országos feladatok töltötték ki, ellenzékiként viszont sokkal többet tudok majd dolgozni Kaposvárért.

– Szerettem volna Dél-Somogyban tovább szolgálni – mondta Gyenesei István, aki 2006-ban az országban egyedüliként nem egy nagy párt képviselőjeként győzött választókerületében, ahol most a fideszes Karvalics Ottó diadalmaskodott –, de én is tudom, nehéz időszak nehéz terhétől mentesültem. Persze nem ezt kívántam. Akár büszke is lehetnék, hogy a kis pártok és a civil jelöltek közül az országban egyedül nekem sikerült második helyet elérnem az első fordulóban.



– Őszintén szólva arra számítottam, lesz második forduló nálunk is, de Somogyban a 6. választókerületben volt a legalacsonyabb a részvétel – tette hozzá Gyenesei István. – Ráadásul az MSZP és a Jobbik jelöltjei igen kevés, saját pártjukban messze a legalacsonyabb támogatottságot érték el. Ennek ellenére úgy látom, a Somogyért Egyesület újra megmutatta, hogy létezik, mi több, tovább erősödött, hiszen három tisztességesen helyt álló jelöltet tudtunk állítani. Biztos vagyok benne, hogy az őszi önkormányzati választást követően továbbra is meghatározó erő marad a Somogyért.

Nem tervezi, hogy lemond elnökhelyettesi tisztségéről, közölte az MTI-vel Herényi Károly. Az MDF alapszabályának megfelelően a Somogyból származó politikus irányítja a Magyar Demokrata Fórumot addig, míg nem választanak utódot Dávid Ibolya helyére.

Herényi Károly hétfőn arról is beszélt: nincs még itt az ideje azon gondolkodni, indul-e a pártelnöki posztért. Azt egyelőre nem tudtuk meg, hogy a választások után az MDF számára új helyzetben Herényi Károly tervezi-e újra, hogy Balatonföldváron szerepet vállal a helyi politikában. Ismert, hogy az MDF-es politikus is indult itt legutóbb a polgármester-választáson, ám legutóbb még azt nyilatkozta: egyelőre nem időszerű újból erről beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!