Magunkat láthatjuk bennük

2018.07.12. 20:45

Sikerük nem csak a horvátoknak szól a miniszterelnökük szerint

A horvát labdarúgó-válogatott világbajnoki sikere nem csak a horvátoknak szólt határon innen és túl, hanem olyan országoknak is, amelyek Horvátországban valamilyen módon magukat látják – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön az N1 hírcsatornának adott interjújában.

ZAGREB, CROATIA - JULY 12: Prime Minister of Croatia Andrej Plenkovic (3rd L) and ministers in the cabinet attend a meeting in soccer team jerseys to mark Croatia National Football Team's success in 2018 FIFA World Cup in Zagreb, Croatia on July 12, 2018. Croatia National Football Team have advanced to their first ever World Cup final after beating England 2-1 in the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match on Wednesday evening. Stipe Majic / Anadolu Agency

Kiemelte: számos közép- és délkelet-európai, valamint szomszédos ország azonosult a horvát győzelemmel az oroszországi vb szerdai elődöntője után, ahol hosszabbításban a válogatott 2-1-re legyőzte Anglia csapatát.

„Jó érzés töltött el, amikor az elmúlt tíz napban a különböző politikai fórumokon ezen országok vezetői kifejezték támogatásukat és azt szerették volna, hogy Horvátország bejusson a döntőbe” – fogalmazott a kormányfő.

A franciák elleni vasárnapi fináléval kapcsolatban elmondta: egy gól különbségnyi sikerrel is megelégszik. Úgy vélte, történelmi lehetőség előtt állnak, hogy elégtételt vegyenek a franciákon. Az 1998-as vb-n az elődöntőben a horvát válogatott éppen a házigazda franciáktól kapott ki 2-1-re, ezért csak a harmadik helyért játszhatott.

„A mostani győzelem vitathatatlanul a játékosok érdeme, nekünk pedig boldognak kell lennünk, hogy részesei lehetünk ennek a csodának” – magyarázta Plenkovic. Hozzátette:

„Felejthetetlen pillanatok ezek, amelyek minden másodpercét ki kell élvezni.”

A kormányfő arról is beszélt, hogy tervezik egy nemzeti stadion építését, de mindenekelőtt méltó ünnepséget szeretnének rendezni a hazatérő válogatottnak.

Borítóképünkön Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök kormánya július 12-i ülésén.

Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!