Vélem-én

2006.12.28. 08:24

Szélkakasok alkonya

Sokmilliós nyaralókon cserélik a messziről csillogó réz esőcsatornát a legegyszerűbb, legolcsóbb horganyzott lemezre. Amit senkinek sincs kedve ellopni.

Fónai Imre

Ez a tapasztalata Szablics Istvánnak, a somogyi fő polgárőrnek. Hogy is mondta? Ahová rezet tesznek fel, azt le is lopják; ahol még ez nem történt meg, majd ezután fog...
Szomorú, de sok igazság van benne.

A siófoki rendőrkapitány arra figyelmeztet: legyünk bizalmatlanabbak az idegenekkel. Különösen az egyedül élő idősek. Pár éve még sok helyütt büszkén bizonygatták a kisebb falvakban: náluk nem kell kulcsra zárni az ajtót, amíg elugranak a sarki kisboltba, mert feléjük nem járnak rosszakaratú emberek. Ma már a vaskos lakat sem jelent biztos védelmet.
Egyre több ugyanis a rosszakaratú ember. A Balaton-parti rendőrök nem akarnak hinni a szemüknek: a decemberi bűnözési statisztika lassan közelít a nyárihoz. Nem lehet tudni, e mellett mennyi az olyan eset, amikor a gazda csak legyint: megdézsmálták a füstölőjét, de minek tegyen feljelentést, hiszen nincs arra a rendőrségnek apparátusa, hogy az ő sonkáinak, kolbászainak a nyomába eredjen...

Visznek mindent, ami mozdítható, ami pénzzé tehető; színesfémet, alumíniumot, tűzifának valót. Megélhetési bűnözés – alighanem egyre többet halljuk majd ezt, ahogy nehezedik a gazdasági helyzet. Márpedig az nehezedik, sőt, állítólag 2007-ben érezteti majd igazán hatását a több csomagban kapott megszorítás, vagy ha úgy tetszik, reform. Ennek egyik hozadéka az is, hogy a szélkakasok ideje lejárt.
Legalábbis a vörösrézből készülteké...

Kapcsolódó anyag:
Tetőt bontanak a szélkakasért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!