Vélem-én

2007.02.14. 08:14

Óvodások filmműsora

Süsü énekel szombat reggel a királyi tévében, keresztlányom meredt szemmel, tátott szájjal figyeli az egyfejű sárkány kalandjait, s míg várom, hogy a kávéfőző kipréselje magából az ébresztő löttyöt, mellételepszem. Éppen a végére, Bergendyék az utolsó taktusokat húzzák, tanulság levonva, béke, nyugalom, boldogság.

Vas András

A gyermek ocsúdik, a távkapcsolót nyomkodja, új csatorna, újabb mese, meskete. A célközönség vélhetően ugyanaz, ha leegyszerűsítjük, még a téma is: a jó és a rossz küzdelme. Csakhogy harcukat ezúttal nem a boldogságvirág, hanem a fegyverek döntik el. Sugárágyúk süvöltenek, torzszülött nindzsák ugrálnak tetőről tetőre, velük szemben a szálkásra gyúrt, mutáns pozitív hősnek csak egyetlen lehetősége maradt: a totális atomháború kirobbantása...

Bár a megszokottnál korábban kell kelni, érdemes hétvégén reggel leülni a tévé elé, hogy megnézze az ember, mivel traktálják a hazai csatornák a korán ébredő gyereket. Talán nem véletlen, hogy a médiahatóság a két nagy kereskedelmi tévé hétvégi reggeli gyereksávjának elemzése után súlyos állításokat fogalmazott meg.

Például hiányolták a bábfilmeket, s a magyar alkotásokat. Ezzel szemben a bemutatott rajzfilmek ötöde japán eredetű, melyek az erőszaktartalom és mondanivaló szempontjából sem felelnek meg a gyermekműsorokkal szembeni kritériumoknak. Ráadásul az üres, öncélú meséknek nincs leszűrhető tanulsága, a kicsik nem értik még felnőtt segítségével sem.

Pedig némelyiket tényleg könnyű összefoglalni: az atomháborúban az emberiség nagy része elpusztul, a túlélőkről viszont sugárzik a boldogság...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!