Vélem-én

2007.03.02. 08:34

Kéne még valami adó!

Kéne ide még valami adó! Vagy legalább egy árvíz, vagy sáskajárás... Mert valljuk be, még mindig túlságosan jó dolgunk van! Mi mással magyarázhatnánk, hogy élnek köztünk emberek, akiknek nem kell 68 ezer forint.

Nagy László

– Dögöljünk meg – gondolják –, ha ennyi pénzért akár az ujjunkat is megmozdítjuk. A fenekünket meg pláne nem. 90 ezer alatt semmiképp.
 68 ezer. Minimálbér. Ennyi lett volna a fizetésük azoknak a csokonyavisontai munkanélkülieknek, akiket a napokban fel akartak venni közmunkára az önkormányzathoz, de nem vállalták. Az ok: kevesellték a fizetést.

Jó ez a magyar szociális háló. Lám: fáradságos munkával érdekelté tettük az állástalant, hogy látványosan kerülje el a törvényes munkát. Mert jobban jár, ha segélyt kap, és mellette feketén dolgozik. A kettőből ugyanis már egészen jó kereset jön össze. Csak az a fránya munkaközvetítés, meg az a sok közmunka ne lenne! Az államtól "csupán" minimálbér várható, s aki a köz javára dolgozik az árokparton, addig nem vállalhat mást feketén, ugrik a jó pénz.

Hónapokkal ezelőtt horvát munkaügyisek jártak a dél-somogyi kollégáiknál. Azt nézték, hogy mi vár rájuk az Európai Unióban, és hogyan tudnak felkészülni rá. Beszélgetés közben a horvát gyakorlatról is kiderült egy és más: többek között az, hogy náluk sokkal lazább szövésű a szociális háló. Jobban magára hagyják a munkanélkülieket, kevesebb pénz jár nekik a közösből.

A horvátok tanulni jöttek hozzánk, de talán nekünk sem ártana egy kis szomszédolás. Átvehetnénk tőlük mi is ezt-azt. A 68 ezerből még tandíjra is futná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!