Vélem-én

2007.04.07. 08:26

Jó miniszter kerestetik

Alighanem a következő hetek fő kérdése, ki lesz az új egészségügyi miniszter. Talán nem tévedek nagyot, ha azt írom, kevés tárcavezetőnek várták annyira a távozását, mint Molnár Lajosnak. Nem is annyira az egészségügy átalakításának részletei – kórház bezárások, ágyszám csökkentések, vizitdíj – váltottak ki sokakban ellenszenvet iránta, hanem mindenen és a kritikusain átgázoló stílusa.

SONLINE

Negatív népszerűségben vetekszik „áldott emlékű” Bokros Lajosunkkal, ám erősen kétséges, hogy az idő igazat ad neki, miként történt az elhíresült csomag névadójával.

Szóval új miniszter jön, jobb vagy rosszabb, de stílus, tárgyalási mód, az egészségügyben dolgozókhoz való viszony tekintetében mindenképp más. Lehet, hogy a Molnár Lajos-i szenvtelenség, nyerseség kellett ahhoz, hogy le lehessen nyomni a torkunkon az egészségügyi reformot. De most már lenn van, még ha szódabikarbónáért is kapkodunk, mert úgy marja a torkunkat.

Naivitás lenne azt hinni, hogy az átalakítás eddigi mégoly kegyetlennek látszó elemeiből bármit is visszavonnak. Az ágazat feneketlen vékájának befoltozása és a négyszázötvenmilliárd forint uniós pénz megszerzése a tét. Ez pedig nem engedi meg a reformok puhítását. Idővel azért kiegyenesedhetnek a dolgok, megszokjuk az új beutalási, receptírási, vizitdíjas rendet és sok más, ma még nehezen emészthető elemét. Ám ahhoz, hogy megszokjuk, netán megszeressük, kellene az emberi hang. Amely józanul és világosan elmagyarázza, mi több, megérteti, mi miért történik az egészségügyben.

Erre alkalmas miniszternek kellene jönnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!