Vélem-én

2008.01.23. 09:50

Erkölcsi bizonyítványok

A magyar törvényeket és törvényhozást szélsőjobboldalizta le Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke szerint Márfi Gyula veszprémi érsek, amikor az egyházfi a Magyar Gárdát ekként minősítette.

Vas András

Szegedi szerint ugyanis a gárda a törvényeket betartva működik, és az érsek, amikor nem engedte részt venni a keszthelyi káplánt a Gárda újabb avatásán, magáról és egyházáról állított ki bizonyítványt.

Azt most hagyjuk, kettejük közül ki a hitelesebb személyiség, maradjunk a bizonyítványosztásnál, ha már az alelnök ennyire forszírozza. Mert ha az érsek tettét minősítjük – felelős egyházfőként viselkedett és mutatott példát –, akkor a Gárdáét is lehet.

Még véletlenül sem az erődemonstrációként és megfélemlítésként is értelmezhető – Szegedi hivatkozásával ellentétben –, a bíróság szerint törvényellenes felvonulásokról és gyűlésekről van szó. Csak a szervezet saját maga alkotta törvényeiről és úgynevezett becsületkódexéről. Még utóbbiakat sem tartják be, nemhogy a köztársaság törvényeit.

Az ominózus kódex kimondja: az lehet a Gárda tagja, aki büntetlen előéletű, káros szenvedélynek nem rabja, tiszteli a magyar törvényeket és hagyományokat, környezetét ápolja és védi. Ha a dohányosok és szemetelők közösségén megbocsátóan átlépünk, még mindig akad számos gárdatag, akik nem felelnek meg a fentieknek.

Például akit súlyos testi sértésért és garázdaságért – többször is – ítéltek el, esetleg akit lopásért, csalásért, megint más hét évet ült fegyházban erőszakos közösülés és fajtalanság miatt. De van halált okozó ittas vezető vagy kényszervallatásért elítélt is a soraik között.

Az ő bizonyítványaikat – melyek minősítik a Gárdát is – már kiállították. Jogerősen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!