Vélem-én

2008.02.10. 10:53

Anyajegy blúz

Ahogy kicsit engedett az idő, azonnal ki kellett állnia. Nem volt mese, de ezt már megszokhatta. Egyáltalán nem volt szó életében semmilyen meseszerű dologról. Néha túlságosan is reálisnak tetszett minden. A februári 10 Celsius, a nagykabát, az alóla világító combok és a hideg merevség, amikor tárgyként keresi pénzét...

Szűcs Tibor

Gazsó kettő, nem beszélt sokat, egyértelmű, kérlelhetetlen mozdulattal nyitott be az ajtón, aztán rövid beszélgetés nyomásaként máris a 7-es mellett állt. Azért kettő, mert bátyját is Gazsónak hívták, csak már nem számított az élők sorába, hacsak úgy nem, hogy öccse még mindig tűrte a számnevet nevében. Valami hülye cafka miatt verekedett össze a somogyi határszélen a helyiekkel, ő húzta a rövidebbet. Pontosabban az ellennél volt a hosszabb penge. Erről nem lehetett beszélni Gazsó kettővel, mert egyből idegrohamot kapott, csapkodni kezdett, és nagyjából mindenre képes volt. Legalábbis a többi lány ezt mondta.

Amint közelített valaki, azonnal mozdulnia volt ildomos. Körülbelül 300 méterről szokták figyelni a ténykedést, meg hátha valami gáz van, nem akarnak fizetni, perverz verekedés, vagy esetleg el akarják lopni a rivális csapatból, akkor azért jó, hogy ott vannak. A szürke, mindig pöfékelő kocsiban. Ott a Stop-tábla mögött.
Nemzetközi jelzés: bal kéz ökölben, jól láthatóan a kigombolt kabát előtt. Jobb tenyér a hüvelyk- és a mutatóujj ölelését csapkodva.

– Mennyi az annyi anyukám? – röffentette flegmán az ötvenes kopasz a terepjáróból.
– Csak gumi, bármi is lesz.
– Mondjad már''!
– Rendes tíz, furulya öt.
– Kézimunka?
Mi a francot akar ez, lehet, jó lenne szólni, vagy bemenni az útról, ez valami állat…
– Azt csináljon az öreganyád!

A férfi nem várt sokat, egyből a gázra lépett egy cifra káromkodás kíséretében, de még úgy, hogy ő is hallhassa. Felvett egy követ, de addigra már az autó eltűnt a kanyar mögött.
El is kellett ejteni, mert jött a következő, és a szokásos mozdulathoz nem illett a kavics a kézbe, a kopott, lilás körmök szorításába. Még csak nem is lassított, viszont ő benézett a zöldesen tükröződő szélvédőn, nagyjából ez is benne volt a munkaköri leírásában.

Egy rendesnek tűnő család, anya, apa, hátul gyerekülésben, kapálózó csöppség. A féri rá sem nézett, de az asszony pillantását elkapta. Elszégyellte magát, vissza is húzódott pár lépésnyit és előkereste cigijét. Gazsó kettőtől kapta, az meg valami haverjától. Ukrán csempész, szemétízű.

Gyakran előfordult ez vele, de most, hogy az évben először kellett kiállnia, most valahogy fényesebben derengett előtte, amit ilyenkor menekülésre használt, ameddig kitartott az izzó parázs.

A fiára gondolt, akit kénytelen volt az első kórházban felejteni. Azt sem tudja él-e, hal-e, csak arra emlékszik, fekete hajjal született, és furcsamód egy hatalmas folt sötétült tarkójára. Erre tudott visszaemlékezni az együtt töltött három hónapból. Négy éve hagyta ott egy meleg kórteremben torokgyulladásos, bárányhimlős gyerekek között...

– Csinálj már valamit, annyira izeg-mozog ez a gyerek. Biztosan szomjas, mert enni nemrég kapott, amikor elindultunk.
– Jól van, ahogy lehet, megállok. Most nem szeretnék, látod, ott van egy kurva, nem hiszem, hogy biztonságos környék lenne. Majd a városban, egy parkolóban...
– Szerinted mikor mondjuk majd el neki, hogy igazából nem a mi gyerekünk?
– Mi az, hogy nem a miénk? A miénk és kész, örökbefogadtuk.
– Na, hát azt!
– Ha megérti. Egyébként a nyaka hátulján lévő nagy anyajegyet leszámítva lehetne a miénk is.

A családi kombi tovarobogott, de a terepjáró hirtelen újra megjelent, és egy kézifékes fordulással a nő oldalánál állt meg.  Az ablakon a kopasz ötvenes megint flegmán dörögte a csikket eltaposó cipők felé:
– Jó'' van, akkor furulya. De siess!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!