Vélem-én

2008.04.25. 08:38

Elvonási tünetek

Kevesebb adó több lenne! – erre jutottak nemrég hosszas számolgatás után a honi közgazdászok. Minél nagyobb összegű ugyanis az elvonás, annál nagyobb mértékű ügyeskedésre készteti az állampolgárt – állítják.

Nagy László

Emiatt csak eleinte nő az állam bevétele, a teher továbbnövelésével azonban ismét csökkenni kezd. A szakemberek azt is kiszámolták: ha a jövedelmünk nyolcvan százalékát elvenné az állam, a különböző állampolgári ügyes- kedések nyomán kevesebb pénzhez jutna, mint ha csupán a húsz százalékára vetne szemet. Az utóbbinál ugyanis senki nem keresne kiskapukat, s adófegyelemre felügyelő apparátust sem kellene fizetni.

Ez a számtan kissé szíven ütött, mert rajtam már igencsak kiütköztek az elvonási tünetek. Nehéz megemésztenem, hogy minden második forintunkat kiveszik a zsebünkből, s annak sem örülök túlságosan, hogy legalább ebben – mármint az adózásban – élenjárhatunk Európában.

Persze nem várja el senki a politikusainktól, hogy ismerjék a közgazdaságtant. De legalább az emlékezetük jó lenne! Eszükbe juthatna a ‘90-es évek közepe, amikor az addigi 35 százalékos nyereségadót Békesi pénzügyminiszter egyetlen tollvonással megfelezte. Láthattak csodát, több lett a bevétel. Ezt az adatot akkor sem kürtölték ki, s azóta sem emlegetik túl gyakran.

Kedves politikusok, ne féljenek tőle! Kapkodni sem kell, csak szépen nyugodtan! Csökkenthetik felőlem óvatosan, mértékkel, akár több apró lépésben is. Vigyázva, nehogy megártson, s még a végén önöknek legyenek elvonási tünetei!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!