Vélem-én

2008.04.04. 08:25

Lebilincselő védelem

Ezután sem verik bilincsbe, aki leszakít egy hóvirágot. Gázspray-vel sem fújják le azt, aki lever egy fészket vagy a patakparton mossa az autóját.

Nagy László

Mindössze arról van szó, hogy valaminek lennie kell a természetőrök – nevezhetjük őket zöldkatonáknak is – kezében, amivel megvédhetik magukat és elláthatják feladatukat: a természet védelmét.

Ma az erdő-mező sokak számára nem más, mint ideális terep a szabad rabláshoz. A falopások mára nagyüzemi méreteket öltöttek, a rapsickodás pedig a fénykorát éli. A tolvajok a nemzeti park területeit sem kímélik. Az erdőkből ugyanúgy viszik a fát, a vizekből épp olyan lendülettel a halat. S éppen olyan kevéssé válogatnak az eszközökben is itt, mint másutt. Ha mindehhez hozzávesszük a védett növények gyűjtését, akkor igazán elmondható: a nemzeti parkok a tilosban járók célpontjai.

A tolvaj pedig keményen védi az érdekeit. Egyre gyakoribbak a fenyegetések, több nemzeti parkban voltak atrocitások. Tavaly már ütleg is járt; Bács megyében a feljelentett szabálysértő nekitámadt a zöldjárőrnek.

Erre a helyzetre valamilyen választ kellett találnia a védett területek kezelőinek. Bilincs, gázspray, pisztoly – ezeket a válaszokat találták. Gondoskodtak ugyan az embereik biztonságáról, sajnos azonban a lopás ettől még nem lesz kevesebb.
Csak egy kis számtan: mekkora esély van rá, hogy összetalálkozzon a tolvaj és a természetőr Somogyban, ha utóbbiból tizenkettő jut hatezer négyzetkilométerre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!