Vélem-én

2008.07.04. 09:14

Acélos idegzet

Így edződik az acél is: hevítés, hűtés. A kémiával most nem molyolnék, viszont olvasom a jó hírt: még az idén teljesíthetjük az euró bevezetésének egyik feltételét, ha a költségvetés tartani tudja az első negyedéves nemzetiössztermék-arányos 2,6 százalékos hiányt.

Balassa Tamás

Ezen a ponton hevülök, a hír szívet melenget, költségvetési hiány ekkora örömöt még sosem okozott talán. Egy másik hír hideg vizes zuhanyként hűti lelkesedésemet: Gyurcsányi mélyponton a tőzsde. A kormányfő regnálása óta most először bucskázott 20 ezer pont alá a BUX. Az OTP-részvényesek örömforrásának hőfoka még tovább esett, szintén az említett intervallumban most került hatezer forint alá papírkájuk egy darabja.

Lesz ez még így se!, mondaná erre Mici bácsi, a kormányok sora által edzett vas- és edénybolti eladó. És nyilván igaza van. A fenti folyamatok mellett mégsem mehetünk el szó nélkül – a tőzsdét most hagynám, az már akkor sem ment, amikor egyszeri papírtulajdonosként buxtam.

Hanem a hiány! Az nem semmi! Eredménye lett a fiskális fegyelemnek. Ez a hozadéka, kvázi értelme a reálbér csökkenésnek. A megtakarítással két dolog történhet. Marad a kedvező hiánymutató, vagy jön a kormányzati költekezés. Utóbbi hallatán az átlagos magyar adófizetőnek még a talpa is ökölbe szorul, erre – a szokatlanul igazmondó exkormányfő esetére – csúnyán ráfizettünk anno.

Edzett acélidegzettel várhatjuk az év második felét. Ha gyorsan kezd nekünk jobb lenni, akkor a kormány éppen népszerűséget vesz. És veszt. Edződik ő is.
Csak nem a célból,mint mi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!