Vélem-én

2008.07.19. 08:18

Zsebbe nyúló szigorítás

Minden rendben: csökkent a balesetek, ezen belül a halálos balesetek száma. Használt a drákói szigor, emberéletekben és súlyos sérülésekben mérve meghozta az eredményt. A húzós büntetési tarifák tudatában kevesebben száguldoznak, láthatóan jobban odafigyelünk más közlekedési szabályok betartására is.

Árpási Zolán

Mondom, minden rendben – ezen az oldalon. Az autósokén már kevésbé. Mindenekelőtt irritáló a hencegés a büntetésből származó bevételekkel: „az objektív felelősség elvének alkalmazása óta ennyi és ennyi milliárd forintra büntették a szabálytalankodókat”. (Mintha a szigorítás célja a bevételek növelése lett volna.) De a magas büntetési tételekkel sincs minden rendben. A szomszédos Szlovákiában most szigorítják a KRESZ-t. A kisebb kihágások elkövetőinek kétezer koronával (16 ezer forinttal) kell „megtámogatniuk” a rendőrséget. Nálunk minimum harmincezerrel. Még olyan esetben is amikor valaki figyelmetlenségből vét hibát.

Tudom, aki közlekedik, figyeljen oda! De hány olyan autós lehet az országban, aki még soha nem sértette meg a KRESZ-t? Aki egyszer sem nézett el közlekedési – behajtani, megállni, várakozni tilos – táblát, vagy nem döntött rosszul (a rendelkezésre álló egy másodperc alatt) a sárgára váltó lámpánál? Valószínű kevesen. A kisemberek pénztárcájához mért, és növekvő – első esetben tíz-, második esetben húsz-, harmadik esetben harmincezer forintos – büntetési tételeket alkalmazó rendszer humánusabb és nevelő célzatú lenne. Ráadásul politikai haszonnal is járna: kevesebben szidnák a kormányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!