Vélem-én

2008.11.07. 08:07

Belzebubot is becsapnánk

Pénzért vásárolni mindenki tud. Pénz nélkül is egyre többen. Ismerős fogorvos meséli: miután beépítette a 250 ezer forint értékű fogakat, páciense széles mosollyal közölte: sajnos nem tud fizetni, talán jövőre.

Nagy László

Másnap az ismerős kőműves dohog: vénségére megtanulta – mondja –, hogy azt a kuncsaftot kerülje el nagy ívben, aki úgy kezdi, hogy mester, vegye meg az anyagot! Eddig 200 ezer forintot bukott azon, hogy nem csak a munkáját, de az odavitt építőanyagot is elfelejtették kifizetni.

Gépészmérnök mondja: szomszédja a legdrágább kazánt rendelte meg nála, mert neki a legjobb kellett. Aztán a cucc felszerelése után széttárta a karját: van ugyan pénze, de lekötve, s csak két hónap múlva szabadul fel. Az egymilliós berendezést előbb nem tudja kifizetni. A gépészmérnök még a szerencsésebbek közül való: két hónappal később valóban hozzájutott a pénzéhez. A többieknek borítékolom: számukra a történetnek nem lesz ilyen jó a vége.

Van egy népmese, amiben a szegényember némi jómódért cserébe eladja a lelkét az ördögnek. Amikor a Belzebub kisöccse vinné a pokolba, kisír egy nap haladékot, és közös megegyezéssel fel is írják az ajtófélfára: majd holnap!

Másnap aztán újfent az ajtót mutatja, amelyen ott áll: majd holnap! Így megy ezután a holta napjáig. Sokan megtanulták mára mifelénk, hogyan verjék át akár az ördögöt is. Volt kitől tanulniuk. A nagy cégek és nagy emberek élenjárnak ebben a sportban. Becsaphatják persze felőlem a Belzebubot akárhányszor, csakhogy van itt egy apróság.
Az, hogy a lélek eközben mégiscsak el lett adva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!