Vélem-én

2008.11.26. 10:37

Liberális tippmix

Meglehetősen gyenge oddsszal adná mostantól a tippmix az előrehozott választásokat. Amikor ugyanis a szabad demokraták országos tanácsa után frakciójuk is rábólintott a költségvetés keretszámaira, nagyjából eldőlt, nem lesz korai voksolás.

Vas András

Persze még kitörhet egy járvány, valami egzotikus vírus, mely kizárólag a honi baloldalról szedi áldozatait, s az országgyűlésben többségbe kerülő jobboldal egy huszárvágással véget vet a szocialista(-szabad demokrata) uralomnak, de ennek meglehetősen kicsi a valószínűsége...

Sokkal nagyobb volt viszont az, hogy a tavasszal a kormányból még nagy kardcsörtetés közepette kivonuló liberálisok az utolsó pillanatban rábólintanak a büdzsére. Illetve a keretszámaira, de valószínű, hogy a szabad madarak egy év alatt kétszer nem fogják megváltoztatni a véleményüket. Főként, hogy nagy vonalakban sikerült ráerőltetniük elképzeléseiket a kormányfőre; a 2009-es költségvetést talán jobban a magukénak érezhetik, mint a korábbi, közösen kifundáltakat.

Fodor Gábor pártelnök persze nem győzte hangsúlyozni, hogy támogatásuk nem a kormánynak, hanem Magyarországnak szól. A legnagyobb ellenzéki párt szerint viszont éppen az utóbbi ellen cselekedtek a liberálisok, hiszen ezzel meghosszabbították Gyurcsány Ferenc mandátumát. Maga az ország még nem reagált, a valódi reakcióját csak másfél év múlva tudjuk meg – s nem biztos, hogy megérti a döntést. Melynek jelenlegi legnagyobb nyertese – a kormányfő mellett – a nagy szavak ellenére is az SZDSZ, mely kapott egy újabb, lassan tényleg utolsó utáni lehetőséget. Ha ezzel sem tud élni, végleg elszáll a szabad madár. Erre sem túl magas az oddsz...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!