Vélem-én

2009.01.09. 08:36

Kenyér és cirkusz

Na, végre! Sólyom László visszakullogott a tornasor végére, hogy értelmezze még egy kicsit, mit is jelent valójában a távolságtartás, Gyurcsány Ferenc pedig ismét odaállt, s felkészül, hátha végre nem dönti össze a hármasszekrényt – papíron még másfél évig próbálkozhat.

Vas András

Bár történnek kósza kísérletek, hogy az orosz gázcsap elzárásáért, az ukránok arcátlan vezetékcsapolásáért kormányszinten találjanak felelőst, az embereket sokkal jobban érdekli – ha így marad a helyzet –, hogyan lesz meleg a gyerekszobában, forró víz a kádban, főtt étel az asztalon. Az ukránok három nap alatt elérték, amire évek óta vár a hazai közvélemény, de még senkinek sem sikerült – igaz, a római császároknak is csak hosszas kísérletezés után jött össze: a nép egyszerű gyermeke magasról tesz a politikára. Panem et circenses.

Persze az ideális, „kenyeret és cirkuszi játékokat” állapotba még csúszhat hiba, hiszen az előbbivel gond lehet. Meg a kiflivel, zsemlével, kalácscsal, brióssal, pogácsával, fánkkal – ha állandósul a gázhiány, a pékségekből is eltűnik a fűtőanyag, s mivel szinte az összes hazai sütöde, kenyérgyár gázkemencés, neki lehet állni előkeresni a fiók mélyéről a nagymama kovászoskenyér-receptjét, a padlásról a dagasztóteknőt. Vagy családi pótkarácsonyt tartva el lehet ballagni egy elektromos kenyérsütőgépért.

Még szerencse, hogy legalább a cirkusszal bizonyosan nem lesz gond, a szereplőgárda évtizedekre biztosított. Igaz, nem a római nívón: a Colosseumban trák, núbiai, egyiptomi, gall, germán, dák, hispán, brit harcosokból lett gladiátoroknak tapsolhatott a plebsz. Nekünk csak politikusnak indult bohócok jutnak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!