Vélem-én

2009.02.21. 13:46

Botlott a Turul csülke, elúsztak a harcsaremények (Turul Étterem)

Minden ízében megfogyva bár a kaposvári étterem, de azért a szarvasszelet még állja a kihívást.

Özvegy Zimbabwei Kálmánné

Ízt bele, Gizi! – mondám mindég tanulatlan kuktáimnak, miközben originál Stahl-szakácskönyvet suhogtatok feléjök fenyegetően, ettől megjuhászodnak, csüngnek a mondókán, s mint kisangyal hallgatnak a nagyasszonyra. Aki nem voltam én mindég nagyasszony, naggyá az érzékelés gyönyörei teendik az ember, ki megáldatott az ínyes mesterségek nemes tudományával. Szeretek enni, na.

Igen, az íz. Ez mindenek sava-borsa a konyhaművészetben, a szépség mellett, ami az ízlelés első lépése. Íz-lelés. Már a szó is hátborzongató. Kaland, felfedezés, lelőhely. Egészen a közelmúltig négy alapízt ismert az ember gyereke, a savanyút, az édeset, a sóst és a keserűt. Hadd terjesztem ezúton az ismeretet: fölfedezett az emberiség már egy ötödik ízt is, mely a proteinben gazdag ételek, például a szusi sajátja, és amelyet japán testvéreim umami néven ismernek. Mondják nátriumglutamátnak is, de ez nagyon ridegül hangzik, mintha azt mondanánk, E 250, a kedves biovevő nyomban nekiszomorodna, és keresne egy helyet ízfokozó és egyéb tartósítószer nélkül.A kérdés pedig, aminek megfejtését ne tessenek elküldeni a Zimbabwei Nagykövetségre: van-e a harcsában umami? Szerintem nincs, vagy ha van, kevés. Íznek legalábbis. A kaposvári Turul étterem sok éve a gasztronómia egyik fellegvára. „A jó pincér éppen olyan érték, mint a jó konyha. A kettő együtt pedig maga a tökély. A Turul ezen az estén ezt a formáját hozta.” Fájdalom, de ez az idézet csaknem két évvel ezelőtti állapotot idéz, amikor gyenge kezdés, nehezen akaródzó kiszolgálás után pazar lakomában részeltetett bennünket az étterem, most viszont nem. A kiszolgálással még nem is lett volna különösebb gond, hacsak a fiatalos lazaságot nem nevezzük annak, de tizenöt percet legalább nem kellett várni rá. Az étkekbe nagyon nem trafáltunk bele azon a szomorú szerdai estén.

Értékelés

Személyzet

Lesz ez még jobb is.

7 pont (9)* (1-10 pont)

Környezet

Jobbnál jobb

8 pont (8)* (1-10 pont)

Étel

Volt ez már jobb is

13 pont (18)* (1-20 pont)

*A korábbi pontszám.

Siettünkben és éhségünkben a magyar konyha specialitásától, a levestől ezúton eltekintettünk, csapjunk a közepibe. Halat, vadat, s mi jó malac... vagy legalábbis sertés. Csülök pékné módra. Nehéz elrontani, hiszen ha az alapanyag rendben van, és a kétszáz fokos sütőre időnként odasüti valaki tekintetét, hogy odaloccsantson egyet abból a borsos-babéros-boros-zsíros szaftból, nem fog kiszáradni, viszont ropogósan piroskás lesz. És eddig a csülök a Turulnak szabályos zászlóshajója volt, sosem csalódtunk benne. Ez idáig. A rostjaira eső, sótlan, kissé rágós változat alaposan elvette a szánk ízét, a vele sült hagymás burgonyának pedig esélye sem volt a szépítésre. A megpirított, nagyobb szeletre vágott hagymának talán lehetett volna.

A harcsafilénk hasonlóan járt, amennyiben a szakács itt sem volt szerelmes állapotban. Sótlanul érkezett szegény halnemű, s ezen a fokhagymás, kapros gombapaprikás csak icipicit tudott   javítani. A végére hagytam a jó hírt, mert abból ezen az estén kevés volt. A külön örömként Koppány-völgyi névre keresztelt párolt szarvasszelet valamelyest feledtette a fiaskókat; a vargányás Bikavér-mártás és a házi burgonyafánk megért egy díszlépést díszsortűzzel.
Szerda este BL, rendeljenek szusit. Az ízből ötöst.

Özvegy Zimbabwei Kálmánné Értékelés Személyzet

Lesz ez még jobb is.

7 pont (9)* (1-10 pont)

Környezet

Jobbnál jobb

8 pont (8)* (1-10 pont)

Étel

Volt ez már jobb is

13 pont (18)* (1-20 pont)

*A korábbi pontszám. -->

Címkék#Étlapozó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!