Vélem-én

2009.04.14. 08:05

Háromból kettő mindegy

Ha van olyan, hogy mi, európaiak, és a közösségünket a lettekkel vagy a románokkal az EU-tagságunk határozza meg, akkor elmondható: euróapátiába vagyunk esve kontinensszerte.

Balassa Tamás

Egy MTI-hírben olvasom: három emberből kettő otthon marad az europarlamenti választásokon. Na jó, talán elmegy otthonról, de nem szavazni. A 27 tagországban végzett kutatás szerint mi, magyarok 27 százalékkal elég euroszkeptikusak vagyunk. Ha az árfolyamra nézünk: eurószkeptikusak is.

Egy másik hír szerint az elmúlt fél évben a tagországok 3000 milliárd euróval segítették ki a bankokat. Ezt sok pénz ám, pedig egy nagy nullának tűnik az egész, elején hármassal. A magyar államadósságot 428 ezer 571-szer lehetne belőle kifizetni. Persze, mire az aktuális pénzügyminiszterünk a végére érne, máris nőne az államadósságunk, ígérgető-osztogató politikai kultúránknak hála, ami szélhajtó küsznek nézi a választópolgárt agyilag. Aztán olykor tényleg az.Bankok ellen hangulatot kelteni – pedig volna rá igény, hely, ok, miegymás – nem érdemes, mert halálukban még visszataszítóbbak, mint éltükben. Az apátiában viszont nagy szerepük van: a pénzügyi rendszert omlasztó haszonlesőket a tagállampolgárok pénzéből élesztgetik. Az állam bankot vesz, de lesz ez még fordítva is, amikor a bank államot, politikuson, párton át.

Banánköztársasági szindróma, de majd a Jobbik jól odamond: ilyen választási részvétellel majdnem sima az útja Brüsszelig.
Szerintem a szkepszis másik oka az, hogy az itthon levitézlett, megszolgált atyafiak szociális juttatásként vonulnak – érdemeik elismerése mellett – nyugatállományba.

Kifutó fiúk, befutó helyek.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!